In het kader van het jubileumjaar van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) presenteert Roelof Hemmen de podcast serie 'Redders op Zee'. Redders, overlevenden én nabestaanden delen hun confronterende verhalen in een reeks van in totaal 30 afleveringen. De komende aflevering, die op maandag 22 april verschijnt op Spotify, gaat over de brand op het autoschip de Fremantle Highway.


Op 26 juli 2023 brak er 's nachts een grote brand uit op het vrachtschip met elektrische auto's, de Fremantle Highway nabij Ameland, waarbij de bemanning geëvacueerd moest worden. Reddingboten van de KNRM en bergers van Rederij Noordgat waren snel ter plaatse. Een voor een sprongen zeven bemanningsleden naar beneden omdat de hitte aan boord te extreem was geworden. De overige zestien opvarenden zijn onder moeilijke omstandigheden door de helikopter van de Kustwacht van het vrachtschip gehaald. Medische hulp werd verleend en de overlevenden werden naar Lauwersoog gebracht. Één van de personen die van boord zijn gesprongen, overleefde dit incident niet.

Fotografie: ©Flying Focus

In deze aflevering hoor je de KNRM'ers van reddingstations in Ameland en Schiermonnikoog over deze ruwe nacht. 'Het was net The Twilight Zone. Het was net of je een hele andere wereld binnenvoer,' vertelt KNRM-redder Berend. Schipper Willard van KNRM Ameland duidt de noodsituatie waarin de bemanningsleden van het vrachtschip zich op dat moment bevonden: 'Hij sprong van 30 meter hoogte naar beneden en het was eigenlijk een blaadje dat van de boom viel.'

Roelof Hemmen, presentator van Redders op zee: "Nederland waterland, het water dat voor zovelen synoniem staat aan plezier en ontspanning. In deze serie word je geconfronteerd met de realiteit: mensen zoals jij en ik delen hun ervaringen als het water voor even de vijand wordt. Het is ongelofelijk dat we in Nederland op die momenten kunnen vertrouwen op zoveel KNRM-vrijwilligers. De verhalen van redders, overlevenden en nabestaanden maken diepe indruk!"