NEDERLAND - Verspreid over het land zijn reddingsbrigades actief geweest in de afgelopen natuurijsperiode. Tot grote waardering van al dan niet schaatsende recreanten en omwonenden. Lifeguards oefenden ijsreddingen, hielden toezicht, zetten wakken, bijten en zwakkere stukken af, en verleenden hulp bij ongevallen. Extra bijzonder was de inzet vanuit vele reddingsbrigades in de Alblasserwaard, op verzoek van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ).

Met verslechterende natuurijscondities in het vooruitzicht werd op 13 februari door de VRZHZ besloten te alarmeren voor die zaterdag én voor zondag 14 februari. Uiteindelijk werden meer dan 50 lifeguards ingezet bij zogenaamde 'hotspots' in de gemeenten Alblasserdam, Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam.

Schaatsmolentocht
Grote aantallen recreanten, waaronder veel schaatsliefhebbers, trokken naar het natuurijsgebied waar tijdens dertien voorgaande winters de Alblasserwaardse Schaatsmolentocht kon worden verreden. De toertocht werd dit jaar, mede vanwege de coronamaatregelen, niet georganiseerd. Maar de bevroren wateren in Alblasserdam, Oud-Alblas, Bleskensgraaf, Molenaarsgraaf, Ottoland, Goudriaan, Giessenburg, Hoornaar, Noordeloos, Giessendam, Groot-Ammers, Streefkerk en Kinderdijk waren onverminderd populair.

Reddingsbrigades
Ambulancediensten en de brandweer zouden het bij problemen door de overweldigende toeloop wat hulpverlening betreft niet kunnen bolwerken. Op basis van gevaarlijke plekken in het ijs en afnemende ijscondities werden locaties aangewezen waar toezicht door lifeguards noodzakelijk zou zijn. De lifeguards die daar in actie kwamen, waren afkomstig van de reddingsbrigades in Alphen aan den Rijn, Breda, Culemborg, Dordrecht, Gouda, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Leiden, Noordwijk, 's-Gravenzande, Tilburg, Utrecht, IJsselstein en Zoetermeer. De drie Officieren van Dienst Reddingsbrigade (OvD's-Red) kwamen uit Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam en Katwijk. Tezamen is de strategie besproken in Bleskensgraaf, waar een multidisciplinair coördinatiecentrum werd ingericht. Daar vond een verdeling plaats van de hotspots om onder meer waarschuwingen, afzettingen en hulpverlening te verzorgen. De herkenbare geel-rood-zwarte overlevingspakken en oranje voertuigen zorgden daarnaast voor vroege herkenning van een risicovolle locatie.

Liefhebbers

,,Het was een goede vriesperiode, waardoor de gehele route van de Molentocht - zo’n 75 kilometer aan natuurijs - dicht lag'', vertelt OvD-Red en coördinator van de Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR) Zuid-Holland Zuid Bart van de Minkelis, tevens adviseur Risicobeheersing – Industriële Veiligheid van VRZHZ. ,,Vanwege corona is de Molentocht niet georganiseerd, maar het werd al snel duidelijk dat veel liefhebbers in het weekend op eigen initiatief langs de molens van de Alblasserwaard zouden gaan schaatsen. De gemeente richtte het coördinatiecentrum in. De brandweer heeft lifeguards naar Bleskensgraaf gebracht. Zaterdag liep het al storm met 30 slachtoffers bij vele incidenten. Daarom is besloten ook zondag de reddingsbrigades in te zetten, waaronder meer eenheden van de Nationale Reddingsvloot. Ik ben blij dat we dat hebben gedaan, want aan het eind van de middag werd het ijs slecht en kwamen er weer meldingen binnen van personen te water.''

Waardering
Betrokken lifeguard Marcel Huijbrechts, lid van de Waterhulpverleningsraad van Reddingsbrigade Nederland: ,,Er kwam waardering van de lokale bevolking voor onze inzet, soms zelfs in de vorm van koffie en chocolademelk, en van de dagjesmensen, die langskwamen voor een praatje of ons bedankten vanaf het ijs. Maar bijvoorbeeld ook van de burgmeesters. Dat maakte het tot een mooie inzet met een preventieve uitstraling, waarbij gelukkig weinig echt grote incidenten hebben plaatsgevonden.'' Van de Minkelis: ,,De betrokkenheid van omwonenden, die koffie, soep en koeken kwamen brengen naar onze lifeguards, was fijn. Dat geeft zoveel voldoening. Vele lifeguards zijn ook door schaatsers bedankt voor hun aanwezigheid. Mooi om te zien dat de inzet van onze vrijwilligers zoveel goeds doet. Ik ben trots op wat we met z'n allen hebben kunnen neerzetten. Voor dit soort inzetten doe je het!''

Wilt u het werk van de reddingsbrigades steunen? Word dan via deze omgeving donateur.