Jonge olifantjes in Thailand worden wreed ‘getraind’ om ze onderdanig te maken aan de mens zodat ze gebruikt kunnen worden voor olifantenritten en andere vormen van vermaak. Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection publiceerde onlangs niet eerder vertoonde beelden van het wrede trainingsproces ‘the crush’. De beelden van de wrede training die baby-olifanten ondergaan zijn extreem schokkend.


De internationale dierenbeschermingsorganisatie roept dringend op om het vermaak met wilde dieren in gevangenschap, waaronder olifanten, uit te faseren – nog voordat het toerisme, na stilvallen door de coronacrisis, weer geleidelijk wordt hervat in Thailand en andere vakantiebestemmingen. Zo’n 2.800 olifanten worden in verschillende kampen in Thailand uitgebuit. Deze olifanten hebben allemaal eenzelfde soort wrede training doorstaan als de training in de schokkende video (let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren).

De schrijnende beelden werden vastgelegd in een undercoveronderzoek in Thailand naar de meest voorkomende ‘trainings’technieken bij olifanten in gevangenschap. In totaal werden beelden van acht olifantjes verzameld. Niet al het beeld is openbaar gemaakt; sommige beelden zijn te schokkend.

In de video ziet de kijker hoe baby-olifanten met geweld bij hun moeder worden weggehaald. De beelden tonen olifanten die zowel fysiek als psychologisch trauma oplopen door de klappen en situaties die ze meemaken. De jonge olifanten zijn, weggerukt bij hun moeders, duidelijk doodsbang. Sanne Kuijpers, programmamanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland, vertelt: ‘Bij het trainen van olifanten in gevangenschap wordt vaak een bullhook gebruikt; een metalen haak om op gevoelige plekken te porren of de dieren mee te slaan. De jonge olifanten worden daarnaast vastgeketend om hun bewegingsvrijheid te beperken en worden regelmatig ‘getest’ met stressvolle situaties waarin ze gedwongen worden te gehoorzamen.’

Toeristen vaak onwetend
‘Het eerlijke verhaal is dat deze training wordt gedaan omdat wíj mensen – logischerwijs – gefascineerd zijn door deze magistrale dieren en dicht bij ze willen komen’, vervolgt Kuijpers. ‘Op een olifant rijden, of de dieren voeren en wassen in een rivier. Onwetend van het dierenleed dat vooraf ging aan die ‘once in a lifetime experience’. Als we allemaal zouden weten welke training daaraan voorafgaat, zullen we andere keuzes maken. Daarom voelen we ons gedwongen dit te laten zien.’

World Animal Protection dringt er bij toeristen op aan geen excursies en attracties te boeken en parken te bezoeken waar direct contact met wilde dieren mogelijk is. Doe vooraf goed onderzoek naar eventuele uitstapjes met wilde dieren. Kies voor echte, diervriendelijke opvangplekken en safari’s waarbij je olifanten in het wild kunt bewonderen, en zorg ervoor dat je niet onbewust bijdraagt aan dierenleed.

Kuijpers: ‘Ook voeren we continu gesprekken met reisorganisaties om hen te overtuigen geen attracties aan te bieden voor wilde dieren in gevangenschap. Denk aan olifantenritten, maar ook ander vermaak met wilde dieren. We boeken succes, maar hebben nog een lange weg te gaan. De enige echte oplossing om dierenleed op grootschalige wijze te voorkomen en daarnaast het risico op pandemieën zoals Covid-19 – vermoedelijk ontstaan door de handel in wilde dieren – zoveel mogelijk te verkleinen, is een algeheel verbod op de commerciële handel in wilde dieren.’ De organisatie roept met een petitie daarom de wereldleiders van de G20 daartoe op.