Voor Cambodja geldt een negatief reisadvies. Vanaf 30 maart om middernacht geldt dat er slechts bij hoge uitzondering en noodzaak naar Cambodja kan worden gereisd mits de volgende maatregelen in acht worden genomen.

- Er wordt gereisd met een geldig visum afgegeven door de Cambodjaanse ambassade (geen e-visum).

- Er dienst een dokterverklaring aanwezig te zijn dat iemand niet besmet is met het coronavirus, niet eerder afgegeven dan 72 uur vóór vertrek.

- Er moet een verzekeringsbewijs zijn tegen medische kosten van minimaal vijftigduizend Amerikaanse dollars.

Overstappen in Bangkok onder voorwaarden mogelijk
Op dit moment worden de reizen van en naar Cambodja steeds schaarser. Tot en met 31 maart 2020, 23:59 uur kunnen reizigers van een vlucht met een overstap in Bangkok met enkel een ‘fit to fly’ certificaat, door een arts ondertekend, overstappen. Daarnaast wordt het vereiste bedrag voor een ziektekostenverzekering van minimaal 100.000 USD tijdelijk opgeschort.

Deze nieuwe voorwaarden gelden alleen voor reizigers die overstappen in Thailand, waarvan de overstap niet langer dan 24 uur duurt en de transitzone niet verlaten wordt. Houd hiervoor de berichtgeving in de gaten, want dit kan zomaar weer wijzigen. De luchtvaartmaatschappij kan u hierover informeren.

Nederlanders die nu in Cambodja verblijven met een visum dat bijna verlopen is, kunnen een visumondersteuningsbrief bij de ambassade aanvragen om het visum te verlengen bij de Cambodjaanse Immigration dienst.

Voor Thailand geen e-aanvraag mogelijk
Een visum voor Thailand, noodzakelijk voor een toeristisch verblijf van meer dan dertig dagen, dient minimaal vier en maximaal negentig werkdagen voor vertrek ingediend te zijn. Op het moment dat u het visum aanvraagt moet u uw heen- en terugvlucht (of doorvlucht) hebben geboekt.

Een e-visum, online aan te vragen, is voor Nederlanders nog niet mogelijk. U kunt wel een visumaanvraag online doen, maar in alle gevallen moet het document in uw paspoort worden bijgevoegd op de Thaise ambassade in Den Haag of het consulaat van Thailand in Amsterdam.
Een single-entry visum Thailand geldt onder andere voor toeristische (vakantie) reizen, het paspoort moet bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig zijn en minstens twee lege, tegenover elkaar liggende pagina’s bevatten, een single-entry visum is geschikt om éénmaal Thailand in te reizen waarmee u niet langer dan 60 dagen in Thailand kan verblijven. Dit toeristenvisum kost 69,95 per persoon.