HEERHUGOWAARD - De maand juni is dit jaar door de MaculaVereniging uitgeroepen tot Maand van de Macula. Er wordt gedurende de hele maand juni aandacht gevraagd voor deze vorm van blijvende slechtziendheid middels een grootschalige campagne "In het hart, uit het zicht". Doel van de campagne is bekendheid van de oogaandoening, preventie en het herkennen van de signalen en de invloed die het gezichtsverlies heeft in het dagelijks leven. Koninklijke Visio ondersteunt dit initiatief en organiseert op zaterdag 18 juni een open dag in Heerhugowaard.

Laat u informeren: wat is er nú al mogelijk

Medewerkers van Koninklijke Visio, het Iris Huys en de MaculaVereniging geven op de open dag uitleg over de vele mogelijkheden die er zijn om met spraak en tast handelingen eenvoudiger en minder vermoeiend te maken. Zo blijft de energie in een gezonde balans. Omdat een gezonde levensstijl en goede voeding bijdragen aan het voorkomen van Macula Degeneratie (MD) besteedt Visio aandacht aan hulpmiddelen en praktische tips om op een veilige en zelfstandige manier voor een gezonde maaltijd te zorgen. Vragen als: "Wat is goed licht in de keuken? Hoe bedien je de oven als je het display slecht ziet? Kan ik nog wel veilig het fornuis gebruiken, groenten snijden of heet water afgieten?" komen aan bod. Ook het boodschappen doen en lezen van etiketten en houdbaarheidsdata kan een uitdaging zijn. Praktische oplossingen zijn aanwezig en uit te proberen. De aanwezige ervaringsdeskundigen van Visio en de MaculaVereniging weten als geen ander wat het betekent om te leven met slecht zicht zowel op praktisch als emotioneel gebied.

Wat is Macula Degeneratie?

MD is een oogaandoening die kan leiden tot ernstige slechtziendheid. Het deel van het netvlies waar we scherp mee zien raakt aangetast. Het scherpe zien is nodig bij allerlei dagelijkse activiteiten zoals gezichten herkennen, lezen of televisie kijken. De belangrijkste risicofactor voor MD is leeftijd, maar ook erfelijkheid, roken, zonlicht (UV-straling) en voeding zijn van invloed. Vrouwen die de menopauze voorbij zijn maken tweemaal zo veel kans op MD als een man van dezelfde leeftijd. Na de diagnose door een oogarts, blijkt in de praktijk dat veel mensen met vragen blijven rondlopen.

Praktisch

Datum: zaterdag 18 juni

Tijd: 10.00 tot 15.00 uur (gratis en vrijblijvend)

Locatie: Visio, Gildestraat 3, 1704 AG Heerhugowaard

Naar de locatie: www.visio.org/routebeschrijving-heerhugowaard

De locatie ligt op vijf minuten lopen van station Heerhugowaard. Komt u met de auto, dan zijn er voldoende gratis parkeerplaatsen op eigen terrein en in de omgeving.

Meer informatie

Neem contact op met de afdeling Advies, locatie Heerhugowaard via: 088 585 90 00 of heerhugowaard@visio.org

Meer informatie over de Maand van de Macula bij Visio vindt u op: www.visio.org/maandvandemacula