ALKMAAR - Op vrijdag 19 maart was het Nationale Pannenkoekdag. Stichting De Waaier heeft i.s.m. Stichting Present Alkmaar het netwerk van betrokken ondernemers en vrijwilligers opgeroepen deze dag ‘aan de bak’ te gaan voor de bewoners van de zorglocaties in de regio. Tientallen ondernemers en vrijwilligers hebben samen zo’n 2300 pannenkoeken gebakken voor 17 zorginstellingen in de regio.


2 uur werk, 10 uur plezier
De circa 60 ondernemers en vrijwilligers hebben in eigen keuken pannenkoeken gebakken voor een zorglocatie in de regio. Soms waren dat er 10 maar soms wel 200 zoals bij Brouwerij Egmond die bakte voor de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee. "Deze actie past bij ons, wij proberen altijd lokaal betrokken te zijn", aldus financieel directeur Dietrik Emmens. Of er ook een beetje Sancti Adalberti-bier in het beslag is gegaan? "Dat verklappen we niet, dat is geheim", aldus Emmens. Advocaat Bas de Regt is twee uur eerder van kantoor vertrokken om aan de bak te gaan. "Het kost mij misschien 2 uur maar ik heb er zeker 10 uur plezier van." Dat ze met liefde gebakken waren dat proefden ze wel bij De Wittenburg in Bergen waar bewoner Jerry een heus feestmaal kreeg voorgeschoteld voor zijn verjaardag.

Traditie
Het is dit jaar de veertiende keer dat in Nederland Nationale Pannenkoekdag gevierd wordt. Er worden traditiegetrouw vooral basisscholen opgeroepen om deze dag pannenkoeken te bakken voor ouderen. In 2019 werden er maar liefst 79.000 ouderen door zo’n 75.000 leerlingen verwend met zelfgebakken pannenkoeken. Als gevolg van corona kan deze actie voor het tweede jaar op rij niet doorgaan in zijn oorspronkelijke vorm. Daarom heeft stichting De Waaier haar netwerk opgeroepen om mee te bakken en een klein geluksmomentje te bezorgen bij de bewoners van zorginstellingen. Annabel, relatiebeheerder bij De Waaier: “Op deze manier hebben we toch op een veilige manier veel impact kunnen maken. Iedereen had vandaag hetzelfde doel, het is geweldig om te merken dat zoveel betrokken partners op afstand toch zo verbonden waren."

Vrijdag-Pannenkoekdag
Ondernemers hebben niet alleen helpen bakken, ook voor de ingrediënten en andere benodigdheden kon De Waaier rekenen op de hulp van diverse betrokken sponsoren. Met Klump’s beslag en beslag van Pannenkoekenwinkel.nl werd het de ondernemers makkelijk gemaakt én konden ze er zeker van zijn dat ze lekker zouden gaan smaken. Ook DEEN Broekerveiling, Albert Heijn De Mare en Duys Vers sponsorden de een deel van de ingrediënten. Dankzij Jos Rood kunnen de pannenkoeken in handzame dozen worden vervoerd en geleverd aan de zorglocaties. Samen zorgden alle sponsoren en vrijwilligers voor een klein geluksmomentje bij de bewoners. "Heerlijk, ik houd van pannenkoeken! Dit is echt een verrassing", aldus mevrouw Van Heumen, bewoner van Oudorperzand. Begeleider Welzijn Valerie Jansen: "Dit gaat sneller op dan een broodje kaas! Het is echt een feestje voor de bewoners. Net als bingo gebeurt ook dit niet iedere dag." Eén bewoner was minder blij, hij miste 'vrijdag-visdag' die voor deze gelegenheid naar zaterdag was verplaatst…