ALKMAAR - De achterstanden die mbo-studenten als gevolg van corona hebben opgelopen, worden aangepakt. Om de achterstanden bij de koksopleidingen weg te werken, meer lessen en meer ruimte te creӫren is bij het Horizon College in Heerhugowaard een grote horeca-evenementenhal gebouwd. In deze hal krijgen 150 examenkandidaten van de koksopleidingen coronaproof hun praktijklessen zodat zij dit schooljaar hun diploma kunnen halen.Door de sluiting van de horeca hebben studenten onvoldoende praktijkervaring kunnen opdoen. Daarnaast kunnen minder studenten in de keukens op school praktijkles krijgen in verband met de 1,5 meter-maatregel. Met de bouw van de evenementenhal kunnen nu meer studenten van de koksopleiding praktijkervaring opdoen.

De horeca-evenementenhal is 15 x 30 meter groot en er is ruimte voor 24 werkplekken. De bouw van de horeca-evenementenhal is mogelijk gemaakt door de subsidieregeling inhaal- en ondersteuningsprogramma’s van het ministerie van OCW. Ronald Mulder, opleidingsmanager van de horecaopleidingen van het Horizon College is blij dat er nu een oplossing is voor zijn studenten: ‘Onze studenten van de koksopleidingen zijn extra hard getroffen omdat de horeca al lange tijd dicht is waardoor leerwerkbanen en stages niet mogelijk zijn. Je wilt zó graag dat studenten hun diploma kunnen halen. Het biedt hen perspectief in deze moeilijke tijd. De studenten zijn in ieder geval supergemotiveerd en met deze oplossing gaan we er vanuit dat ze goed voorbereid het examen ingaan.’

Student Noӫ de Lange is ook blij met de komst van de evenementenhal. ‘Ik vind het heel fijn dat deze hal er is omdat de achterstand die ik opgelopen heb door corona beter kan inhalen. Ik kan beter oefenen voor mijn praktijkexamen en ik ga veel relaxter mijn examen in.’

Voedselbank
De maaltijden die tijdens de lessen worden bereid worden voor een groot deel geschonken aan de Voedselbank Alkmaar/Heerhugowaard. Hiervoor worden per week 160 vouchers uitgedeeld. Met een voucher van de Voedselbank kunnen mensen bij het Horizon College in Heerhugowaard vier dagen per week maaltijden afhalen. De overige maaltijden worden tegen kostprijs aan buurtbewoners en overige belangstellenden aangeboden. De diners kunnen van dinsdag tot en met vrijdag tussen 14.30 uur en 16.30 uur worden opgehaald bij het Horizon College in Heerhugowaard.

Overige opleidingen – inzet van acteurs
Niet alleen voor de studenten van de koksopleiding is een oplossing gerealiseerd om achterstanden weg te werken. Ook andere opleidingen van het Horizon College maken gebruik van de subsidieregeling inhaal- en ondersteuningsprogramma’s van het ministerie van OCW. Zo is er onder meer extra ondersteuning voor de online lessen, extra persoonlijke begeleiding, extra (praktijk)lessen, extra inzet van gastdocenten en studiecoaches en worden er extra ruimtes gehuurd om in kleine groepjes (praktijk)les te geven. Bij de opleidingen Gastheer/Gastvrouw worden acteurs ingezet om studenten te trainen in praktijksituaties.

Extra hulp voor de klas
Naast de subsidie inhaal- en ondersteuningsprogramma’s heeft het Horizon College tevens subsidie aangevraagd voor de regeling extra hulp voor de klas. Met deze tijdelijke subsidie worden extra mensen aangetrokken om docenten te ondersteunen en daarmee de continuïteit van het onderwijs te waarborgen. Het Horizon College heeft locaties in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend en circa 12.000 mbo-studenten.

Video
Nieuwsgierig hoe de studenten aan het werk zijn in de horecahal; bekijk de video koksopleidingen Horizon College