HEERHUGOWAARD - In dit bericht leest u weer de diverse activiteiten voor de maand april bij sterrenwacht Saturnus. April is de laatste maand van het seizoen. In september zullen wij weer open zijn voor lezingen, cursussen en jeugdgroepen. In de lente en zomermaanden blijven we geopend op de zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur.


Vrijdag 5 april: Sterrenkijken voor dummies (spreker: Eef Boschman)

Op aarde zien we sterren als puntjes aan de hemel. We kunnen slechts positie, kleur (spectrum) en schijnbare helderheid waarnemen.Desalniettemin weten we redelijk goed hun afstand, lichtkracht, grootte en gewicht; of het om een meervoudige ster gaat, hoe snel ze roteren en zelfs hebben we een aardig idee over over hun leeftijd en toekomst. Hoe kunnen we dat allemaal afleiden uit onze waarnemingen met wat logisch redeneren en zonder dat daarvoor veel kennis van wis- en/of natuurkunde noodzakelijk is?


Vrijdag 12 april: Lezing – Kwadrant van Snellius (spreker: Nicolàs de Hilster)

Het kwadrant werd gebouwd in de 17e eeuw en is een meetinstrument voor hoekmetingen op land en aan de sterrenhemel. Nicolàs vertelt over hoe het kwadrant gebruikt werd en welke metingen er mee gedaan zijn. LET OP: AANMELDEN VERPLICHT. Aanmelden via: E-mail: info@sterrenwachtsaturnus.nl


Zaterdag 6, 13, 20 april: jeugdgroep. Aanvang is 19.00 uur.


Meer informatie

Aanvang lezingen: 20.00 uur; zaal open om 19.30 uur.

Toegang lezingen: 3,50 euro (inclusief koffie/thee), u kunt betalen met QR-code.

Adres: Van Veenweg 98, 1701 HH Heerhugowaard (ingang tennispark)

Raadpleeg website en Facebook voor eventuele wijzigingen.

Zie ook: https://www.sterrenwachtsaturnus.nl/activiteiten/maandprogramma