HEERHUGOWAARD - Tot zijn eigen verrassing kreeg hij vrijdagochtend een telefoontje van de Heerhugowaardse burgemeester Bert Blase. Ad Molenaar was nog eens dubbel zo verrast toen die hem vertelde dat hij zich met ingang van heden Lid in de Orde van Oranje-Nassau mocht noemen.


Vanwege de coronacrisis worden de gedecoreerden, naast Molenaar ontvangen nog zes Heerhugowaarders een lintje, dit keer niet op het gemeentehuis gehuldigd. Blase feliciteerde de desbetreffende personen telefonisch en kon vertellen dat er later dit jaar nog een officiële plechtigheid plaats vind waar men de bijbehorende versierselen zal ontvangen.

Molenaars gezin en goede vriend Kenneth Goudmijn waren getuige van het moment dat de burgervader belde, en net als een aantal anderen hadden zij het goed geheim gehouden. Zo bleek Peter Rozenbeek, de keeper van FC Marlène die na dit seizoen na 23 jaar stopt, verantwoordelijk voor één van de nominaties richting de gemeente.

Burgemeester Blase vertelde dat Molenaar met name geëerd werd vanwege zijn verdiensten voor FC Marlène, de zaalvoetbalclub waarvan hij 32 jaar voorzitter is, maar na dit seizoen de hamer zal overdragen aan zijn opvolger Ruud Nolten. Tevens benadrukte de burgemeester de rol van Molenaar in de Heerhugowaardse gemeenschap als eigenaar van Dancing-Partycentrum Marlène aan de Middenweg. Zo werd Molenaar genoemd als de grondlegger van het vieren van eerst Koninginnedag en later Koningsdag in Heerhugowaard en tevens voor de organisatie bij tal van andere evenementen.

Successen
Molenaar bleek blij verrast met alle lofuitingen. 'Ik heb altijd mijn woordje wel klaar, maar stond nu wel even met mijn mond vol tanden. Natuurlijk heb ik mij altijd ingezet voor de club en de gemeenschap, maar dat is voor mij immer iets vanzelfsprekends geweest'. In 1988 nam hij het voorzitterschap over van zijn vader Jaap Molenaar en sinds die tijd werd FC Marlène van een caféteam een volwaardige eredivisionist die tal van successen vierde. Zo werd drie keer de landstitel en zeven keer de nationale beker gewonnen. Ook internationaal timmerde de ploeg aan de weg met winst in de Benelux-Cup en heuse Champions League-wedstrijden in de Amsterdamse Arena. Daarnaast levert de ploeg jaarlijks tal van internationals af aan Oranje.

Kenneth Goudmijn, die zelf zowel als speler, coach en manager vele successen meemaakte wil de rol van Molenaar daarom nog wel eens benadrukken. 'Ad is een icoon en verdient dit meer dan wie ook. Vergeet niet dat hij FC Marlène en daarmee Heerhugowaard ook landelijk op de kaart heeft gezet. Buiten het zaalvoetbal is Ad natuurlijk ook enorm belangrijk voor de gemeenschap. Denk alleen maar aan Koningsdag wat van niets naar iets groots is gegroeid, maar ook met de Tour de Waard, Popweekend, de kermis en ga zo maar door werkt hij immer keihard om het iedereen naar de zin te maken. En daar slaagt hij keer op keer in.'

Ruud Nolten, de opvolger van Molenaar bij FC Marlène, steunde de nominaties vanuit de club volledig en roemde de preses nogmaals voor bewezen diensten. 'Als je je decennia lang zo inzet voor je club dan verdien je dit ten volste. Vanuit de club gaan wij Ad dan ook zeker nog op een gepaste manier eren wanneer dit het weer toelaat.' Daar Molenaar nog even op zijn lintje moet wachten verraste Nolten hem en zijn vrouw Carola dan ook alvast met een mooi boeket.