ALKMAAR - Op vrijdag 28 juni 2024 luidt Raymond Mens, om 10.00 uur de bel op de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van het Alkmaars college van burgemeester en wethouders. Voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt ontvangt wethouder economie, Christiaan Peetoom, Raymond Mens en zijn gasten in het stadhuis.


Over Raymond

Deze kaasmarkt staat in het teken van de Verenigde Staten. Raymond Mens is Amerikakenner en politicoloog. Hij is een veelgevraagd spreker, auteur en commentator. Raymond becommentarieert de Amerikaanse politieke ontwikkelingen op radio en televisie, zoals bij Vandaag Inside, Goedemorgen Nederland en Jinek. Ook geeft hij lezingen, schrijft hij boeken, heeft hij een podcast en staat hij in het theater. In zijn eerste boek Lang leve Trump (2020) analyseert Raymond de opkomst van het Trumpisme. Hij concludeert dat het Trump-tijdperk doordendert, ook als Donald Trump er niet meer is. In Nieuws als wapen (2022) beschrijft hij de ontstaansgeschiedenis van Amerika’s media-oorlog, met onder andere de opkomst van CNN en FOX News. In zijn podcast Amerika in 15 minuten duidt Raymond de laatste ontwikkelingen uit de Verenigde Staten en beantwoordt hij vragen van luisteraars. In 2024 staat hij met zijn theatercollege Lang leve Amerika in theaters door heel Nederland.

Ik ben gek op kaas én op Alkmaar. Dus toen ik de uitnodiging ontving, kon ik geen nee zeggen. Ik heb er ontzettend veel zin in.

Raymond Mens, Amerikakenner en politicoloog

De Verenigde Staten heeft al jaren op verschillende manieren een relatie met Alkmaar. Voorbeelden hiervan zijn de vele Amerikaanse toeristen die de gemeente Alkmaar bezoeken. Maar ook de kennisuitwisseling die plaatsvindt door bedrijven die in Alkmaar zijn gevestigd en regelmatig zakendoen met bedrijven uit de VS. Daarnaast zijn dit jaar de spannende verkiezingen in de Verenigde Staten. Kortom een mooie gelegenheid om Raymond Mens als Amerikakenner uit te nodigen.

Christiaan Peetoom, wethouder economie

Alkmaarse kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 30 maart tot en met 27 september 2024 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de vrijdagochtend kaasmarkt is er altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie.