ALKMAAR - Dat de reisbranche en daarbij ook het vervoer van verzorgde busreizen een klap heeft gekregen van de coronacrisis daar is men ook bij Bak Reizen in Alkmaar achter gekomen. Het bedrijf aan de Edisonweg heeft echter een alternatieve inkomstenbron aangeboord door een coronasnelteststraat te ontwikkelen.


Vrijdagmiddag is men van start gegaan en direct kwamen er reeds een twintigtal personen om zich te laten testen. Ook zaterdag wist men de Edisonweg in grote getale te vinden. Ruben en Olaf Bak van het gelijknamige bedrijf zijn geïnspireerd door een artikel in De Gelderlander waarin een Veenendaalse ondernemer ook een dergelijke teststraat wist op te zetten.

'De activiteiten in het busvervoer zijn al sinds maart nagenoeg stil komen te liggen waardoor het zware tijden zijn voor ons en onze collega's', aldus Ruben Bak. 'We lazen dit artikel en zagen eigenlijk geen belemmering om ook iets dergelijks te starten. We hebben er de locatie en de ruimte immers voor.' In tegenstelling tot de coronateststraten van de GGD zijn de testen niet gratis. 'Een test kost 90 euro, maar het voordeel is wel dat je binnen 25 minuten de uitslag hebt. Je kunt dus in de auto blijven wachten op de uitslag'

Hoewel particulieren welkom zijn geeft Bak aan zich voornamelijk te richten op de bedrijfssector. 'Je merkt dat veel werkgevers hun personeel liever naar de snelteststraat sturen. Het werk gaat door immers. Bijvoorbeeld de vrachtwagens die ons van voedsel voorzien moeten blijven rijden. Het is dus voor een werkgever ideaal om een chauffeur hier langs te sturen waarna deze een half uur later de weg op kan, of bij een negatief resultaat in quarantaine. Als ondernemers weten wij hoe belangrijk dit is en in het laatste geval kunnen werkgevers daar ook direct op inspringen', aldus Bak.

De testen gaan compleet volgens de richtlijnen van het RIVM en GGD. 'De test wordt afgenomen door een zorgmedewerker. Net als bij de GGD kan men op afspraak langskomen met de auto waarna een monster wordt afgenomen. Deze testen zijn even betrouwbaar als de PCR-testen bij de GGD, maar wel met het voordeel dat je geen dagen hoeft te wachten op de uitslag', verklaart Bak.

Het bedrijf geeft aan dat men op dit moment maximaal honderd personen per dag kan testen aan de locatie op de Edisonweg. Er dient dan wel eerst een afspraak te worden gemaakt via 06-13136059.