NOORD-HOLLAND - Binnenkort is het weer de Nationale Open Molen- en Gemalendag! Op 11 en 12 mei 2024 openen verschillende molens en gemalen in het werkgebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hun deuren voor publiek. Zo zijn er ook tien objecten in regio Alkmaar toegankelijk. Iedereen kan langskomen en leren over hoe we al eeuwenlang de waterhuishouding regelen in ons werkgebied. De toegang is gratis.


In het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal worden er zo'n 18 molens en gemalen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier opengesteld voor publiek.

Open molens en gemalen in regio Alkmaar
In regio Alkmaar zijn de volgende objecten te bezoeken: Geestmolen, molen De Viaan en de Sluismolen in Alkmaar, Veenhuizermolen in Heerhugowaard, Molen de Dog in Uitgeest, Menningweermolen in Grootschermer, Noordermolen in Akersloot, museumgemaal Wilhelmina in Schermerhorn, Groetermolen in Schoorl en molen D in Broek op Langedijk. Voor meer informatie over de opening van alle molens en gemalen in Hollands Noorderkwartier, bezoek hhnk.nl.

Nationale Open Molen- en Gemalendag vindt elk jaar plaats in de maand mei. Deze dagen zijn bedoeld om het erfgoed in het zonnetje te zetten. Tijdens dit weekend kunnen bezoekers leren over de waterwerken die vroeger, maar soms ook nu nog gebruikt worden.

Iedereen kan langskomen en de toegang is gratis. De meeste molens en gemalen zijn doorgaans geopend van 11:00 tot 16:00 uur, maar dit kan verschillen per locatie. Wees vooral welkom en ontdek meer over de historie het onze waterwerken.