LANGEDIJK - Op donderdag 28 oktober vindt een benefietveiling plaats bij museum BroekerVeiling. Een selectie van kunstwerken uit de tijdelijke expositie Ode aan de Hollandse Groenten wordt die dag geveild in het afmijnlokaal van het museum.

Ode aan de Hollandse Groenten
Museum BroekerVeiling heeft in de zomer van 2021 Groenten van Hollandse grond een podium gegeven. In samenwerking met verschillende ateliers uit de regio presenteerde het museum een tijdelijke expositie Ode aan onze Hollandse Groenten.

Wat eten we vandaag? In onze wereld is het elke dag een bijna vanzelfsprekende keuze, maar het is een keuze die minder vrijblijvend is dan het lijkt. Wat we eten, welke producten we aanschaffen, welke maaltijden we bereiden: het zijn kleine stukjes die horen bij een uitgebreid (landbouw)systeem.

Onze Hollandse bodem biedt van oudsher rijke landbouwmogelijkheden. De laatste jaren maken groenten een hernieuwde opkomst. Vergeten groenten worden afgestoft en met nieuwe recepten aangeboden. Groenten krijgen een nieuw jasje in bietenburgers en groenteburgers. Bloemkoolrijst is te koop in iedere supermarkt, groene smoothies en lunchsalades zijn bijna niet meer weg te denken. Het is duidelijk: groenten zijn hip!

Expositie
Voor deze bijzondere expositie werkte het museum samen met verschillende ateliers uit de regio met kunstenaars met afstand tot de arbeidsmarkt en hobby kunstenaars. De ateliers zijn van Stichting Esdégé-Reigersdaal (Centrum 31 en het Skager AC), van Scorlewald (Atelier Feniks, Schoorl) en van Artiance Centrum voor de kunsten (Alkmaar) en Atelier 6 uit Heerhugowaard.

Een deel van alle kunstwerken kon tijdens de expositie gekocht worden. Daarnaast is nu een exclusieve selectie beschikbaar voor de benefietveiling. De verschillende kunstwerken worden per opbod geveild. De opbrengst gaat naar de ateliers die de kunstwerken hebben aangeleverd.

Programma
Voorafgaand aan de veiling worden de deelnemers ontvangen met een heerlijk diner van chefkok Alain Alders, sinds deze zomer verbonden aan museum BroekerVeiling. De veiling zelf vindt plaats in het afmijnlokaal waar vroeger de producten van de tuinders uit het Rijk der Duizendeilanden werden geveild volgens de afslagmethode. De kunstwerken worden op 28 oktober echter geveild bij opbod, waarbij de veilingmeester zal proberen het voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen!

Er is nog plaats in de veilingbanken. Deelname aan de veiling inclusief diner is € 49 per persoon. Kijk meer informatie op https://broekerveiling.nl/evenementen