HEERHUGOWAARD - Stichting Bijenvrienden is op zoek naar scholen in Heerhugowaard en omgeving die komend jaar gastvrij voor de wilde bijen willen zijn.

Scholen kunnen bij de Stichting een gratis bijenhotel aanvragen. Het doel van de bijenhotels is om kinderen kennis te laten maken met wilde bijen en hun leefomstandigheden. Deze hotels bieden schuil- en nestgelegenheid en overwinteringsmogelijkheden aan wilde bijen, maar ook aan andere insecten. De wilde bij wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd terwijl ze heel belangrijk zijn voor de voedselproductie. Zonder hen groeien bijvoorbeeld groente en fruit niet.

De bijenkasten die op de scholen worden geplaatst lenen zich uitstekend om metsel- en behangersbijen te observeren. Deze kast is voorzien van doorzichtige buisjes, waarin de bijen zich kunnen inmetselen. Je kunt ze observeren van achter een doorzichtig plaatje (acrylaat) door de zijkant open te maken. De bijen hebben een dusdanig kleine angel dat deze niet door je huid kunnen steken. Ze zijn bovendien zeer vriendelijk.

Scholen die belangstelling hebben kunnen zich aanmelden bij Stichting Bijenvrienden via info@bijenvrienden.nl.

Provincie Noord-Holland maakt de plaatsing van de bijenhotels financieel mogelijk door het initiatiefvoorstel ‘groen doet kinderen goed’ van de Partij voor de Dieren uit te voeren. In totaal worden 200 bijenhotels in de provincie geplaatst. Stichting Bijenvrienden is de initiatiefnemer van deze bijenhotels-actie voor Noord-Holland.