ALKMAAR - Kom tijdens de Nationale Voorleesdagen naar de bibliotheken van Kennemerwaard. Alles staat tijdens deze feestelijke dagen in het teken van voorlezen en prentenboeken voor peuters en kleuters. Voorlezen aan kinderen is belangrijk het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt hun veel plezier. Tijdens De Nationale Voorleesdagen promoten we het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Zo worden kleintjes grote lezers.

Voorlezen in de bibliotheken
Kom samen met je kind naar de knusse voorleesmomenten bij de bibliotheek in jouw buurt. We lezen voor uit een boek van de Prentenboek top 10! Zoals Maar eerst ving ik een monster of Vos gaat een stukje rijden. Ook hebben we Antimonsterspray klaar staan, waarmee de kinderen alle monsters in huis laat verdwijnen. Meerdere keren per week wordt er voorgelezen voor kinderen van 2 tot 6 jaar. De voorleesmomenten zijn gratis. Kijk op onze www.bknw.nl voor een voorleesmoment bij jou in de buurt. Er is vast ook een vestiging bij jou in de buurt waar wordt voorgelezen.

Mini Peuterfestival in Geesterhage
Op woensdag 26 januari is de feestelijke opening van de Nationale Voorleesdagen in de Nollenzaal van Geesterhage! Wethouder Ron de Haan verzorgt de opening en leest voor. Na het voorlezen gaat het festival verder met diverse workshops. Kom jij ook? Je kan meedoen om 10.00 uur of om 10.45 uur. De toegang is € 2,50 per kind. Voor kinderen van 1 tot 4 jaar. Het festival wordt in samenwerking met Speel-o-theek, Toonbeeld yoga en Marjon van Geesterhage georganiseerd.

Dansen en voorlezen
Peuters maken spelenderwijs kennis met dans. Als uitgangspunt gebruiken we het boek Maar eerst ving ik een monster. Al dansend vangen de peuters de vrolijke monsters uit het boek. Peuterdans wordt gegeven door een dansdocent van Balletschool Attitude. Kom jij ook lekker meedansen? Dat kan op vrijdag 28 januari in de bibliotheek in Heerhugowaard om 10.00 uur, op woensdag 2 februari om 10.00 uur in Alkmaar Centrum en op vrijdag 4 februari om 10.00 uur in De Mare. De toegang is € 3,50. Voor kinderen van 2 tot en met 4 jaar.

Voorstelling Belletje Sterk
Pop-up voorstelling van Poppentheater Belletje Sterk. Het boek Maar eerst ving ik een monster komt letterlijk tot leven! Kom kijken naar deze vrolijke en muzikale voorstelling voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar. Wil je er ook bij zijn. Kom dan op zaterdag 5 februari naar de bibliotheek in Bergen. De voorstelling begint om 11.00 uur en de toegang is € 3,50 per persoon.

Maak een vriendelijk monster (workshop)

Kees de Boer heeft prachtige illustraties van monsters in het prentenboek Maar eerst ving ik een monster getekend. Onze tekendocent daagt je uit om zelf prachtige monsters te maken. Durf jij de uitdaging aan? We starten deze workshop met het voorlezen van het prentenboek Maar eerst ving ik een monster in de Bibliotheek. Vervolgens lopen we naar het atelier van Artiance waar we de grappigste, stoerste en bijzondere monsters gaan maken. Een samenwerking van Bibliotheek Kennemerwaard en Artiance. De workshop start in de bibliotheek in Alkmaar Centrum op zaterdag 5 februari om 14.00 uur. De workshop duurt anderhalf uur. De toegang is € 3,50. Voor kinderen van 4 tot 6 jaar.

Monsterspeurtocht

Oh jee, de Bibliotheek wordt overgenomen door kleine vrolijke monsters. De monsters hangen aan kasten, ramen, computers en zitten zelfs tussen de boeken! Komen jullie ze allemaal vangen? Je kunt de speurtocht in alle vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard doen van 26 januari tot en met 5 februari tijdens de openingstijden. Meedoen is gratis.

Nog geen lid?
Nieuw vanaf 2022 is dat elk kind in Nederland gratis lid kan worden van de bibliotheek. De inschrijfkosten komen te vervallen. Hierdoor is er geen drempel meer en kan ieder kind toegang krijgen tot een leven lang leren. Is jouw (klein)kind nog geen lid? Meld haar of hem vandaag nog gratis aan. Kinderen die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid worden krijgen een monsterknuffeltje cadeau. Kinderen die onze activiteiten bezoeken krijgen ook het knuffeltje (zolang de voorraad strekt).

Reserveren voor activiteiten
Vanwege de geldende coronamaatregelen is het noodzakelijk om van tevoren te reserveren. Dit kan via de activiteitenagenda op onze website www.bknw.nl/agenda. Reserveer je bij de klantenservice in de bibliotheek dan is betaling alleen mogelijk per pin.

Complete activiteitenoverzicht
In alle vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard ligt een flyer met het complete activiteitenoverzicht. Of kijk op onze website www.bknw.nl. Voorlezen elke dag een feest!