HEERHUGOWAARD - Vanaf 1 juli moeten alle brommers en scooters met een geel kenteken in Heerhugowaard en Langedijk gebruik maken van de rijbaan. Brommers en scooters rijden dus mee met het autoverkeer op de weg en niet meer op het fietspad. De nieuwe regel wordt ingevoerd omdat het snelheidsverschil tussen fiets- en brommerverkeer groot is. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Door invoering van deze regel willen de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk de verkeersveiligheid voor iedereen vergroten. De beide gemeenten volgen hierin landelijke regelgeving op dit gebied. Een voordeel van de wijziging is dat brommers nu 45 km/uur op de rijbaan mogen, in plaats van 30 km/uur op het fietspad.

Brommers op alle 50 km/uur wegen

Brommers rijden op alle 50 km/uur wegen in Heerhugowaard en Langedijk op de rijbaan. In Heerhugowaard betekent dat bromfietsers vanaf 1 juli op een aantal extra wegen mogen rijden. Nieuw zijn de Krusemanlaan, Westtangent en Zuidtangent. De invoering in Langedijk vindt iets later plaats, omdat de borden nog niet zijn geplaatst. Tot die tijd moeten brommer- en scooterrijders de huidige bebording volgen. In Langedijk geldt de nieuwe regel onder andere op de Uitvalsweg, Westelijke Randweg en Twuyverweg. Op wegen buiten de bebouwde kom waar 60 km/uur gereden mag worden, geldt ook dat brommers op de rijbaan mogen. Dus in principe rijdt de bromfietser altijd op de rijbaan, tenzij anders is aangegeven. Bij alle fietspaden in Heerhugowaard en Langedijk wordt duidelijk aangegeven of brommers zijn toegestaan.

Boete

Vanaf 1 juli 2017 riskeren bromfietsers (met een geel kentekenplaatje) die op een fietspad rijden, een boete van 95,- euro plus 9,- euro administratiekosten. Alleen fietsers en snorfietsers mogen op een fietspad rijden. Meer informatie over de wijzigingen kunt u vinden op www.heerhugowaard.nl/brommer.