HEERHUGOWAARD – Stichting Veilig Leven geeft op diverse brandweerkazernes een lezing over brandveiligheid. Broodje brandweer is een initiatief voor 65-plussers met het doel om oudere mensen weer te herinneren, tips te geven en meer bewust te maken over brandveiligheid.

Brandveiligheid
Broodje brandweer wordt georganiseerd op de geschikte brandweerkazernes in de regio’s Alkmaar, West Friesland en in de Noordkop. Er wordt een leuke lezing gegeven door een brandveiligheids-expert met grappige weetjes, leuke filmpjes en mooie voorbeelden.

Het idee erachter is om de ouderen zoveel mogelijk bewust ervan te maken dat het gevaar zich vaak schuil houdt in de alledaagse apparaten die op stroom werken. Opladers, keukenapparaten, elektrische scootmobielen. In de presentatie werd een video getoond dat een elektrische step, uit het niets in de brand vloog. Dit wekte een reactie van ongeloof op, met de hoop dat de achterliggende gedachte wel zal blijven hangen.

Ook op scholen worden er verteld over brandveiligheid. Brandweermannen komen graag vertellen over hun werk en hoe de scholieren zelf brand kunnen voorkomen. ‘’Iemand die iets in uniform verteld maakt toch meer indruk dan met normale kleding’’. Met een spelletje petje op, petje af, een mooi boekje en een leuke les over brandveiligheid wordt het bericht ook bij kinderen thuis verspreid. En bij Opa en Oma.

Lekkere lunch
Naast dat er ook wat geleerd wordt over brandveiligheid is dit ook een heel mooi moment om voor de aanwezige nieuwe mensen te leren kennen. Alle mensen die er zaten kenden elkaar niet. Ze gingen aan tafel zitten en er werden heerlijke broodjes op tafel gezet. Een mooi recept om lekker te socializen... en koffie.

Rondleiding
Nadat er lekker gegeten was, kregen alle aanwezige een rondleiding door de kazerne door de aanwezige brandweerlieden. Iedereen was geïnteresseerd en het was een leuke rondleiding. Van de receptie naar de garage, overal werd uitbundig over verteld en er werd met aandacht naar geluisterd. Brandweerhelmen werden uitgeprobeerd, veel foto’s werden gemaakt en de brandweerwagens werden bewonderd.

Positieve reacties
Er was animo om alle plekken voor de lezing vol te krijgen en dat was alleen al met één kleine advertentie. Van de 50 plekken waren er 45 gevuld. Iedereen had wat nieuws geleerd of had weer een reminder gekregen over iets in huis wat brand kan veroorzaken. ‘’De kracht van herhaling en bewustwording laat je goed nadenken nadat je een elektronisch apparaat heb gebruikt en wat de gevolgen daarvan zijn.”

Na een leuk middagje is iedereen met een wijze les en een volle maag weer naar huis gegaan.