HEERHUGOWAARD - Burgemeester Bert Blase heeft op woensdagochtend de Nationale Voorleesdagen van 2019 ingeluid op Nexus (sbo) in Heerhugowaard. De burgemeester was uitgenodigd om een boek voor te lezen in de kleuterklassen. Een spannende dag voor de leerlingen, want is de burgemeester niet de baas van alle kinderen in Heerhugowaard?

De Nationale Voorleesdagen
De Nationale Voorleesdagen worden ieder jaar georganiseerd door Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek met het doel om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. De Nationale Voorleesdagen zijn vooral bedoeld voor ouders van jonge kinderen, maar ook op scholen speelt het voorlezen een belangrijke rol. Bij Nexus heeft het voorlezen een vaste plek in het programma en de school stimuleert ouders om ook thuis voor te lezen.

Aandachtige auto’s
Woensdagochtend was het een wel heel speciaal iemand die een boek voorlas voor groep 1 en 2 van Nexus: Burgemeester Blase van Heerhugowaard. De kinderen zaten in de kring terwijl hij zichtbaar in zijn nopjes voorlas. In aansluiting op het verhaal vroeg hij de leerlingen om een auto na te doen. Het klaslokaal werd gevuld met gebrom, getoeter en gehing - terwijl er achterin de klas een kleine Ferrari uit de bocht vloog. Deze burgemeester is eigenlijk best wel leuk!

Kritische vragen
Burgemeester Blase kwam niet alleen een verhaaltje voorlezen, maar liet zich ook uitgebreid rondleiden door de kleuters. Daarnaast mochten de leerlingen hem het hemd van het lijf vragen in de kring. Het begon vrij algemeen met de vraag of hij Sinterklaas was en of de burgemeester dan ook de baas wordt over het broertje of zusje dat bijna geboren werd, maar al snel werd het publiek kritischer. “Waarom mogen wij geen boomhut op het schoolplein?” De burgemeester legde uit dat een boomhut toch een boel centjes kost en best wel gevaarlijk kan zijn, maar daar ging de groep niet mee akkoord. Een leerling opperde dat de burgemeester gewoon een springkussen onder de boomhut kon leggen – we vallen heus niet, maar áls we vallen dan vallen we lekker zacht. “En als je je ketting verkoopt, dan hebben we veel geld voor de boomhut!” Denken in oplossingen, daar houden we van!

“Kijk burgemeester!”
Na het voorlezen moesten er nog even wat kunstwerken, een dik boek en een liniaal getoond worden. “Kijk burgemeester!” Bert Blase keek vol belangstelling naar de ogenschijnlijk willekeurige objecten die de kleuters vol enthousiasme aan hem lieten zien. Toen was het echt tijd om afscheid te nemen. De burgemeester kreeg een boks, een knuffel of een toch wat angstvallige blik en ging op pad naar zijn volgende burgemeester taak. Maar de kleuters lieten hem niet gaan voordat ze nog even aan die ketting mochten zitten…

“Dag burgemeester Bert, tot de volgende keer!”


Tekst: Britt Hoeksema
Foto's: Britt Hoeksema + Claudi Wolf