HEERHUGOWAARD - In Schilderswijk 1 te Heerhugowaard hangt binnenkort een AED in de straat. De buren hielden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes, de buurt haalde binnen 2 weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

Initiatiefnemer van de actie Wendy Orij: “Er is in Heerhugowaard en met name in de Schilderswijk, een groot tekort aan AED’s die 24 per dag beschikbaar zijn. Een reanimatie is niet gebonden aan kantooruren of openingstijden van een winkel. Ik wil dan ook aan alle bedrijven die in het bezit zijn van een AED een oproep doen. Hang de AED in een met pincode beveiligde buitenkast en meld ‘m aan bij HartslagNu, zodat burgerhulpverleners deze kunnen gebruiken als het nodig is. “

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Lees meer en kijk wat jij kunt doen op www.buurtaed.nl