ALKMAAR - Open dag bij Circus- en Theaterschool Tefredo! De lampen gaan branden en de muziek zet in. Alle kinderen in de zaal worden stil en kijken vol spanning naar de piste. De gordijnen gaan open en een lange man komt de piste ingelopen. Hij draagt een lange jas en een hoge hoed en roept: “Dames en heren! Jongens en meisjes! Oftewel hooggeëerd publiek! Welkom bij circusschool Tefredo!”, waarop alle artiesten, groot en klein, de piste in rennen en worden onthaald met een groot applaus. Speciaal om u een kijkje te laten nemen in hun circuswereld, organiseert Circusschool Tefredo een open dag voor alle kinderen en ouders!


Nu het decor van “Tefredo’s Winter Spektakel” weer is opgeborgen, opent Circus- en Theaterschool Tefredo zijn deuren voor een echte open dag. Op zaterdag 28 januari 2023 kunnen alle kinderen, groot en klein, van 13:00 uur tot 15:00 uur proeven van diverse circusdisciplines. Circusdirecteur Fred Meijer kijkt er naar uit: “Ik heb er ontzettend veel zin in om weer te kunnen beginnen. Na ons winterspektakel aan het begin van dit jaar zijn we nu weer helemaal gefocust op de nieuwe cyclus van de circusschool, die we aftrappen met onze open dag.” Gedurende de open dag mogen de kinderen alle circusonderdelen oefenen. Denk hierbij aan leren jongleren, ton lopen, bal lopen, koord lopen en touwklimmen. Tussen het oefenen door houden wij (de artiesten van Tefredo) korte presentaties en mogen de kinderen zelf hun pas geleerde trucs vertonen in de piste. “Het is eigenlijk precies, zoals het gaat tijdens onze circuslessen,” verteld Fred. “De kinderen oefenen één of meerdere circusdisciplines en tussendoor presenteren zij hun geleerde trucs aan de andere kinderen. Natuurlijk alleen, als zij dat zelf willen. Het is dan zo leuk om te zien hoe snel kinderen leren en hoe goed het is voor hun zelfvertrouwen. Dat geeft een kick!”


Onder de leus: ‘Samen Jezelf Overtreffen’ geeft het team van Tefredo ook deze cyclus weer twaalf lessen, waarin kinderen alle mogelijke circusdisciplines kunnen oefenen. “We beginnen, zoals altijd, met jongleren,” aldus Meijer. “Daarna komen de onderdelen ‘balanceren’, ‘acrobatiek’, ‘trapeze zwaaien en touwklimmen’, ‘trampolinespringen’ en ‘clownerie’ aanbod. Daarna mogen de kinderen kiezen welke onderdelen zij het leukste vonden en vanuit daar gaan ze toewerken naar hun eigen act. Aan het einde van de cyclus toveren we de gymzaal dan om tot circustent en mogen de kinderen hun act vertonen in onze afsluitende voorstelling. Het is zo leuk, dat ze dan vol trots kunnen laten zien wat ze geleerd hebben.” Toch is deze eindvoorstelling niet het belangrijkste doel voor Tefredo. Fred ‘De Circusdirecteur’ zegt: “Natuurlijk doen we ons best voor een zo goed mogelijke voorstelling. Maar eigenlijk is dat voor ons niet het belangrijkste. Het gaat ons meer om de weg er naar toe. Tijdens de circuslessen werken de kinderen samen om zichzelf te overtreffen. Iets te leren wat ze nog niet kunnen. Natuurlijk lukt dat niet in één keer, waardoor kinderen leren door te zetten. Niet op te geven. En ook het zelfvertrouwen krijgt een enorme boost, als een truc lukt en het publiek begint voor hen te klappen. Wij willen de kinderen een moment in de spotlight zetten en hen laten zien, dat ze ergens goed in zijn. Dat ze trots mogen zijn.”


Circus- en Theaterschool Tefredo houdt zijn open dag op zaterdag 28 januari 2023 tussen 13:00 en 15:00 uur in basisschool De Kring, Koornlaan 2 te Alkmaar. Iedereen is welkom om zijn of haar circustrucs te komen oefenen en presenteren. Wilt u meer informatie en/of heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen via www.tefredo.nl of telefonisch via het nummer 06 – 29324463. Komt dat zien! Komt dat zien!