HEERHUGOWAARD – Vol spanning wachten de jongste leerlingen van Expertisecluster Nexus in het ochtendzonnetje op het schoolplein. Het is vandaag circusdag. De kinderen zitten in een grote, halve kring om de circuspiste. Een clown komt op. “Lama’s en heren”, begint hij de opening. De kinderen schateren het uit. “Nee-hee, dámes!” De clown kijkt de kring geamuseerd rond en begint te zingen: “Kom dat zien, kom dat zien…” De voetjes van de leerlingen bewegen direct mee op de muziek. De toon voor een fantastische dag is gezet.

Circusdag
In de klassen van de onderbouw staat het circusthema al een aantal weken centraal, maar deze dag is een absoluut hoogtepunt met diverse workshops en een ware voorstelling als afsluiter. Elly Wessel, leraar en cultuur coördinator bij het Expertisecluster Nexus, organiseert de circusdag en werkt hierbij samen met circusexperts Fred Meijer en Kevin Doesburg van circusschool Tefredo. Daarnaast assisteren diverse teamleden van Expertisecluster Nexus en een aantal ouders van leerlingen. Een moeder vertelt: “De uitnodiging kwam ruim op tijd, dus ik kon vrij nemen. De kinderen vinden het prachtig en ik vind het hartstikke leuk om mee te helpen!”

Workshops
Op verschillende plekken in het schoolgebouw worden de circusworkshops verzorgd. Jongleren, koorddansen, acrobatiek, clownerie, bordjes ronddraaien op sticks, steltenlopen – het komt allemaal aan bod. De leerlingen bewegen zich in kleine groepen van het ene naar het andere onderdeel. Eén van de helpende vaders zet zijn schaamte opzij en zingt vol overtuiging het berenlied van Jungle Boek. Twee kleine ventjes in een veel te groot berenpak bewegen hun berenbips soort van op de maat. Ondertussen paradeert één van de jongste leerlingen aan de andere kant van het gebouw trots rond op ‘dinosaurusvoeten’ (loopklossen) en verderop leert een groep clowntjes zich te bewegen als een spaghettisliert. Circusdag: het kan en mag allemaal.

Talenten ontdekken
Na de workshops is het tijd om een circusact te kiezen. Om deze eigen act en de voorstelling als geheel te oefenen wordt er een generale repetitie gehouden. De kleine artiesten zijn hun eigen publiek en de acts worden vol aandacht bestudeerd. Leerlingen ontdekken vandaag niet alleen zichzelf, maar ook elkaar op een nieuwe manier. Een jongen staat vol bewondering naar zijn klasgenoot te kijken, die op zijn beurt een heus showtje weggeeft met twee flowersticks. “Juf, kijk eens naar Jee! Wauw - wat doet hij het goed!”

Circusvoorstelling voor ouders
Rond één uur druppelen de ouders van de onderbouwleerlingen binnen voor de voorstelling. Als de tribune helemaal gevuld is opent circusdirecteur Fred Meijer de voorstelling, waarna de acts stuk voor stuk onder luid applaus ten tonele verschijnen. De ouders kijken toe en genieten zichtbaar van het spektakel. Dit ontgaat ook de leerlingen niet, want zij groeien met de minuut groter. “Och, kijk de kinderen nou toch stralen!”, zegt Elly Wessel. “Dit is hun moment, zij staan helemaal in hun kracht. Dit vinden wij zó belangrijk!” De glunderende oogjes van de leerlingen zoeken die van hun ouders in het publiek. Kinderkunst verdient alle aandacht.