HEERHUGOWAARD - Weer of geen weer, deze Heerhugowaarders gaan volgende week met de collectebus langs de deuren voor mensen met een hersenaandoening.

Dat doen zij al 10 jaar en sommigen zelfs 16 jaar. De jongste collectant loopt nog niet zó lang mee, maar helpt haar oma goed met de collectebussen. De vrijwilligers werden vandaag in het zonnetje gezet door de Hersenstichting en de Heerhugowaardse wethouder voor welzijn, Annette Valent.

Zij bedankte de collectanten voor hun inzet, waarmee zij vorig jaar maar liefst 10 duizend euro ophaalden. Dit geld wordt gebruikt voor onderzoek naar verschillende hersenaandoeningen, voorlichting en het verbeteren van de zorg.

Eén van de meest voorkomende en ingrijpende hersenaandoeningen is dementie. Valent benoemde dan ook het streven van Heerhugowaard om een dementievriendelijke gemeente te worden. 'Als winkelpersoneel bijvoorbeeld dementie herkent, kunnen mensen met dementie zich hier beter thuis voelen.'

Van 27 januari t/m 1 februari 2020 gaan 136 collectanten langs de deuren in Heerhugowaard, als onderdeel van de landelijke collecteweek. Als je een bijdrage kunt missen, kan dat contant maar ook via een QR code op de collectebus. Je kunt ook nu doneren via Hersenstichting of door HS1 te sms'en naar 4333 voor een bedrag van €1,-.