ALKMAAR - “Haal het beste uit je hond en uit jezelf: niet trainen op gehoorzaamheid, maar opvoeden op basis van wederzijds begrip,” zo omschrijven Brigitta Boot en Ben Skinner van Connectie Gericht Trainen hun aanpak. Sinds mei 2023 hebben zij ontdekt dat het trainen op gehoorzaamheid niet bij hen paste. “De essentie zit 'm in wat de hond nodig heeft.” Met deze insteek zien Ben en Brigitta dat je als eigenaar de behoefte van de hond kunt vervullen en hem kunt helpen een gelukkig gezinslid te worden.
Het ontstaan
“Rokko is de schuld van alles,” zegt Brigitta lachend. De hond van Ben en Brigitta was niet makkelijk als pup. Zij kregen van verschillende mensen advies hoe zij het deden bij hun hond, maar Brigitta en Ben kregen daar min of meer een onderbuikgevoel bij en merkten dat de adviezen van de meesten niet aansloegen bij hun pup. Toen ging Brigitta kijken bij de bron: wat is de beste manier van opvoeden? Beiden werden Kynologisch Instructeur, maar bij hun eerste puppycursus merkten ze al dat veel honden last hadden van stress. “Ik merkte dat de allerleukste momenten voor mij en mijn hond de momenten waren wanneer we echt in verbinding stonden - niet wanneer ik iets van hem verwachtte of dat hij iets van mij moest doen,” aldus Ben. Het concept van verbintenis en samenwerken hielden ze vast en zo ontstond Connectie Gericht Trainen. "Elke hond is uniek net als de situatie waar men in zit. Wij geloven dat individuele aandacht voor betere resultaten zorgt en bieden daarom persoonlijke begeleiding waarbij empathie en maatwerk voorop staan."
ABC van Connectie Gericht Trainen
“Er zijn veel mensen die met een hond met gedragsproblemen bij ons komen, maar wij hebben liever dat ze bij ons komen om dat te voorkomen.” Daarvoor is een ABC bedacht, dat staat voor Autonomie-Begrip-Connectie.
• Autonomie is het belangrijkste voor een hond. “Als jij een hond keuzevrijheid en bewegingsvrijheid geeft, heb je daar een geweldig gezinslid en vriend aan. Dat is de basis van een sterke band.”
• Begrip betekent dat je de behoeften van je hond leert begrijpen en herkennen. “Dat is essentieel voor vertrouwen en samenwerking.“
• Connectie houdt in dat je hond geen ‘to-do-list’ is, zoals Ben en Brigitta het noemen. “Aandacht voor elkaar is daarbij belangrijk.”
Van Fasegericht Model tot de Snuffel en Speurstudio
Bij Connectie Gericht Trainen wordt gewerkt met een fasegericht model, welke is ontwikkeld door Brigitta. Dit model hanteert vier fasen, afgestemd op de natuurlijke ontwikkeling van een hond en het meebewegen daarin, ongeacht de leeftijd.
In de eerste fase ligt de focus op het opbouwen van een veilige hechting en een vertrouwensband. “Training is in deze fase niet de prioriteit. De hond moet wennen aan zijn nieuwe omgeving en begeleider.”
Daarna draait het om voorspelbaarheid en routine. “Een stabiele omgeving versterkt het zelfvertrouwen van de hond.”
Dit wordt gevolgd door het aanleren van vaardigheden. “Honden willen graag leren, maar alleen vanuit een basis van veiligheid en vertrouwen.”
In de laatste fase staat verrijking en verdieping centraal, het verder ontwikkelen van de relatie. “Naast sociale en fysieke uitdaging speelt mentale verrijking een grote rol,” aldus Brigitta. “Daarom hebben we ook De Snuffel en Speur Studio ontwikkeld. Neuswerk is voor honden essentieel; het vermindert stress en biedt een natuurlijke vorm van ontspanning. In onze studio kunnen honden vrij snuffelen en speuren in een veilige omgeving, wat bijdraagt aan hun zelfvertrouwen en welzijn.”
"De Snuffel- en Speur Studio is helemaal Bens ding en de ideale plek voor connectie activiteiten met je hond. Hier kunnen honden hun snuffeltalent ontdekken en ontwikkelen een plek waar honden zichzelf kunnen en mogen zijn,” vertelt Brigitta.
In de studio draait het om keuzevrijheid, ontdekken en samenwerken. Tijdens een Snuffel sessie staat de hond centraal en mag hij vrij ontdekken, kiezen en ervaren. Tijdens een Speur leer je samenwerken met je hond aan gerichte zoekopdrachten, wat de band versterkt en bijdraagt aan groei en zelfvertrouwen.
De begeleider neemt rustig een kopje koffie of thee, en de hond mag vrij gaan snuffelen. “Voor het eerst mogen de honden doen wat ze willen, en dat is voor hen een prachtige bezigheid.” Ben vult aan: “De eigenaren wordt gevraagd: laat je hond gaan, grijp niet in, want de hond mag alles doen en beleven op zijn manier.” Door het onderzoeken en ontdekken van nieuwe dingen wordt de hond veel zelfverzekerder en krijgt hij meer zelfvertrouwen. Die studio is ook belangrijk voor de autonomie van de hond. Er zijn verschillende thema’s, waardoor de honden elke keer iets nieuws te ontdekken hebben. “Hier vind je echt je connectie met je hond,” aldus Brigitta.
Opvoeden in plaats van trainen
“We zijn veel meer bezig met opvoeden dan trainen en dat maakt ons werk zo mooi,” besluiten Ben en Brigitta. “Voor een hond is het stressvol als hij niet begrijpt wat de eigenaar wil. Honden communiceren via lichaamstaal. Als je die lichaamstaal leert begrijpen, kan je op een veel prettigere manier communiceren met je hond.
Waar wij naar streven is dat je een gelukkige en zelfverzekerde hond krijgt met balans. Als je merkt dat er iets ontbreekt in de behoeftevervulling, leidt dat tot stress en zal de hond ongewenst gedrag vertonen. Mensen komen vaak met honden met gedragsproblemen en denken ‘we moeten veel trainen.’ Wij leggen uit dat het niet draait om training, maar om wat de hond nodig heeft. Als wij dan later horen dat hun hond op een positieve manier veranderd is, dan is dat waar wij het voor doen.”
Dit artikel is eerder gepubliceerd in de voorjaarseditie van onze krant Update