HEERHUGOWAARD - De ukelele; het laagdrempelige mini-gitaartje beleeft een heuse revival. In de grote steden zitten de lessen standaard vol en het vrolijke instrument wordt steeds vaker gesignaleerd bij popmuzikanten en singer-songwriters. Vanaf maandag 16 september is het nu ook mogelijk om bij Cool kunst en cultuur de ukelele te leren spelen.

Trend
In Amerika is de ukelele al langer een vast onderdeel van muziekscholen, daar is het instrument net zo gebruikelijk als de blokfluit bij ons. Zo bracht Pearl Jam-leadzanger Eddie Vedder het succesvolle soloalbum Ukelele Songs uit en popmuzikanten als Jason Mraz gebruiken de ukelele in hun nummers. Onlangs is de trend overgewaaid naar Nederland en zitten de ukelele-cursussen vooral in de grote steden al weken van tevoren vol.

Laagdrempelig
De ukelele heeft slechts vier snaren, die relatief dicht bij elkaar liggen. Daardoor is er minder kracht voor nodig om hem te bespelen. Bovendien zijn slechts vier eenvoudige akkoorden toereikend om duizenden popliedjes te kunnen spelen. Noten leren lezen en eindeloos toonladders oefenen zijn zodoende niet aan de orde. Dat maakt het instrument enorm laagdrempelig en kun je er al gauw liedjes op leren spelen.

Aanmelden
Op maandagavond 16 september gaat de cursus van start bij Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard voor iedereen vanaf 12 jaar. In 8 lessen van 45 minuten kun je al snel bekende popnummers of oude klassiekers meespelen. Inschrijven kan via www.coolkunstencultuur.nl of via het inschrijfformulier, te verkrijgen bij de servicebalie van Cool.