HEERHUGOWAARD - Op zaterdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg, een landelijk initiatief speciaal voor de mantelzorgers. Op deze dag hoeven mantelzorgers even niet te zorgen en kunnen zij gratis meedoen aaneen ontspannend programma, zo ook in Heerhugowaard. Deze dag wordt in Heerhugowaard door MET Welzijn georganiseerd. Ineen gesprek met een medewerker van MET Welzijn vertelt Anita Goedman over haar ervaringen als mantelzorger.

Anita Goedman, die al vijf jaar voor haar moeder zorgt, weet als geen ander hoe het is om mantelzorger te zijn. “Mijn moeder was altijd al afhankelijk van mijn vader, omdat ze geen Nederlands sprak.Een half jaar voordat mijn vader over-leed vroeg hij me of ik voor mijn moeder wilde zorgen als hij eerder zou gaan.Vanaf het moment dat hij overleed ben ik steeds meer voor haar gaan zorgen. Nu ben ik iedere dag bij haar en ik slaap ook bij haar thuis.Mijn moeder is inmiddels 90 jaar oud. Zeis niet meer mobiel, vergeetachtig en ze slaapt onrustig. Ze houdt van bekendegezichten en bepaalde rituelen. Ik weet dat en daarom is het belangrijk dat ik vaak bij haar ben. Wanneer er vreemde mensen zijn, kan ze van slag raken.”

Lekker dansen
“In de loop der tijd is de zorg voor mijn moeder opgebouwd. Ik heb nu dagelijks drie tot vier uur voor mezelf. Daarin moet ik mijn eigen huishouden en boodschappen doen. Gelukkig kan ik ook wel eens in het weekend uit. Dan ga ik lekker dansen met een vriendin. Als ik dan wegga zegt mijn moeder ‘Kom je niet te laat thuis?’Het blijft toch je moeder.”

Waardigheid
“Doordat het zo druk is in de zorg en de maatschappij is verhard, is het ontzettend belangrijk dat er mantelzorgers zijn. Hulpbehoevenden, zoals ouderen,moeten niet worden afgeschreven. Zorg geeft mensen het gevoel dat ze ertoe doen. Het is goed voor hun levenslust en hun waardigheid.Daarom ben ik blij dat er aandacht aan mantelzorgers wordt gegeven met de Dag van de Mantelzorg.”