ALKMAAR - Het Regionaal Archief verzorgt een live online presentatie over het lot van de joodse familie Drukker en hun joodse stadsgenoten, vanaf de jaren dertig tot en met de Tweede Wereldoorlog. De presentatie is op donderdagavond 29 april gratis te volgen. De spreker, historicus en archivaris Jan van Baar, baseert zijn lezing op zijn recentelijk verschenen boek ‘De familie Drukker en de tragiek van joods Alkmaar’.


Bram Drukker woonde met zijn vrouw Juliette en dochter Marjan in Alkmaar toen de oorlog uitbrak. Het gezin overleefde die oorlog niet – Marjan werd maar 15 jaar. Het verhaal van de familie is op papier gezet door Jan van Baar. Met behulp van de herinneringen van Bram, geschreven in drie schriftjes, verschillende brieven die het gezin vanuit Westerbork schreef en talloze andere bronnen, zorgt Van Baar ervoor dat het lot van de familie niet wordt vergeten.

De lezing van 29 april is gebaseerd op Van Baars boek en is rijkelijk geïllustreerd. Hij neemt de online aanwezigen mee in het leven van het gezin: hun tijd in de joodse gemeenschap van Alkmaar in de jaren dertig, de gevolgen van de bezetting, de gedwongen verhuizing naar Amsterdam en de onderduik, de tijd in Westerbork en uiteindelijk hun dood in een Duits vernietigingskamp.

De presentatie is gratis en vindt online plaats op donderdagavond 29 april, van 19.30 tot circa 21.00. Aanmelden kan via http://bit.ly/famdrukker en is verplicht. Dit kan tot uiterlijk 27 april. Een dag voor de lezing ontvangen deelnemers een deelnamelink.

Vrienden van het Regionaal Archief hebben het boek over de familie Drukker gratis ontvangen. Ook mensen die zich aanmelden als nieuwe vriend kunnen het boek nog gratis ontvangen, zo lang de voorraad strekt. Deze actie loopt t/m 1 juni. Meer informatie is te vinden via http://bit.ly/vriendenvanhetarchief