ALKMAAR/HEERHUGOWAARD/BERGEN/HEILOO/CASTRICUM/UITGEEST - De tuin is een veelvoorkomende oorzaak voor burenruzies. Bomen en struiken die overhangen of de zon wegnemen, het gebruik van schuttingen, spelende kinderen die planten beschadigen of tuingeluiden zorgen soms voor oplopende ergernis. Een goed gesprek lost vaak veel problemen op.

We bemiddelen ruim twaalf jaar in de gemeente Alkmaar, Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo en Heerhugowaard. Sinds 2018 in de gemeente Koggeland en 2021 in de gemeente Opmeer.. Dit doen we bij buren die om wat voor reden een verstoorde burenrelatie met elkaar hebben. Onze ervaring is dat in deze periode vaak de tuin aanleiding is voor een conflict. Een mooi voorbeeld is een ruzie over een grote boom in een kleine stadstuin. De buren ergerden zich aan de vallende blaadjes die bij hen in de tuin kwamen. Zij vonden die boom veel te groot voor zo'n kleine tuin. Andere irritaties stapelden zich daarna op waardoor het contact tussen beide naar een dieptepunt daalde.

Een van de buren vroeg om advies bij buurtbemiddeling. Er werd besloten bemiddelaars in te zetten die vanuit neutraliteit contact zochten met beide buren. Zij kregen de buren rond de tafel en in dit gesprek vertelden de buren elkaar hun verhaal. De vraag over wat een ideale tuin is voor beide buren, bracht uiteindelijk de oplossing. Het stel van de boom vond een tuin vol bloemen en planten mooi. De buren hielden van strak en netjes, zij hadden veel tegels. Alleen al door het luisteren naar elkaar ontstond er begrip. De boomeigenaren begrepen nu waarom de buren die blaadjes zo vervelend vonden, terwijl deze buren ontdekten dat de anderen gek op hun boom waren. Vanaf hier ontstonden er afspraken waar beide buren zich in konden vinden.

Buurtbemiddeling van De Bemiddelingskamer is gratis voor alle inwoners en wordt uitgevoerd door Stichting De Bemiddelingskamer. Voor de gemeente Heerhugowaard voert De Bemiddelingskamer buurtbemiddeling uit in opdracht van MET Welzijn. Meer informatie leest u via www.debemiddelingskamer.nl (zie ook het telefoonnummer van de betreffende gemeenten).Voor vragen, advies of het aanvragen van een bemiddeling mailt u via info@debemiddelingskamer.nl. Gemeenten en Woningcorporaties zijn financiers van buurtbemiddeling.

Heeft u zelf interesse om bemiddelaar te worden? Neem dan contact met ons op of bezoek onze website voor meer informatie. De Bemiddelingskamer is ruim twaalf jaar expert bij het helpen oplossen van burenconflicten. Zie hieronder de telefoonnummers.

Alkmaar: 06-24368153
Heerhugowaard: 06-41466450
Bergen: 06-39839515
Uitgeest en Castricum: 06-41198606
Heiloo: 06-41198555
Koggenland en Opmeer: 06-39406697