HEERHUGOWAARD - Het stembureau op het hoofdkantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard is woensdagochtend 15 maart om 7:30 uur geopend Dijkgraaf Remco Bosma en burgemeester Maarten Poorter van gemeente Dijk en Waard. Daarmee is de verkiezingsdag voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen gestart. Inwoners van het Hollands Noorderkwartier kunnen stemmen in hun gemeente tot 21:00 uur.

Dijkgraaf Remco Bosma benadrukt het belang van de waterschapsverkiezingen: "Het hoogheemraadschap zorgt voor veilig, schoon en voldoende water. Door te stemmen, kunnen we samen beslissen over het beleid en de toekomst van ons gebied. Daarom roep ik iedereen op om vandaag te stemmen voor de waterschapsverkiezingen."

Burgemeester Maarten Poorter van gemeente Dijk en Waard geeft aan dat de waterschapsverkiezingen een kans zijn om invloed uit te oefenen op de toekomst van ons gebied: "De waterschapsverkiezingen zijn een kans om onze stem te laten horen en invloed uit te oefenen op het waterbeheer en de waterveiligheid in ons gebied. Ik moedig iedereen aan om vandaag te stemmen."

Hogere opkomst waterschapsverkiezingen

Het hoogheemraadschap heeft een democratisch gekozen bestuur. Elke vier jaar zijn er waterschapsverkiezingen. Deze verkiezingen zijn op dezelfde dag als de verkiezingen van Provinciale Staten. Iedereen van 18 jaar of ouder, die woont in ons beheergebied, mag dan stemmen voor een nieuw waterschapsbestuur. Uit onderzoek, dat onderzoeksbureau MarketResponse in opdracht van Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier heeft uitgevoerd, blijkt dat de opkomst hoger kan uitvallen dan vier jaar geleden: 57% zegt te gaan stemmen. Als men daadwerkelijk gaat stemmen dan zou de opkomst hoger zijn dan bij de waterschapsverkiezingen in 2019 (opkomst 52%; Hollands Noorderkwartier). Wil je meer weten over de verkiezingen of gebruik maken van de stemhulp? Ga dan naar www.hhnk.nl/verkiezingen.

Museum Waterschat open voor kiezers
Inwoners van de gemeente Dijk en Waard kunnen hun stem uitbrengen op het hoofdkantoor van het hoogheemraadschap in Heerhugowaard, Stationsplein 136. Naast het stemmen kunnen zij ook de museale ruimte gratis bezoeken met topstukken uit de collectie watererfgoed. Een medewerker van het hoogheemraadschap staat bezoekers te woord. In het gebouw hangt ook de expositie Ode aan de Oever. Hierin staat de natuurontwikkeling in de VisKringloop in de Wieringermeer centraal. Er hangen kunstwerken van leerlingen van het Han Fortmann (Trinitas College) aangevuld door foto's van fotografen Bert Wolters en Kenneth Stamp. Ook is een video te zien over de aanleg van de VisKringloop door kunstenaar Pé Okx.