HEERHUGOWAARD - Vrijdag 10 maart maakte hoogheemraad Siem Jan Schenk de winnaar van de publieksprijs bekend van de expositie Ode aan de Oever. Dominique behaalde 38% van de stemmen. Schenk: "Het kunstwerk van Dominique is allereerst heel goed geschilderd. Daarnaast stelt Dominique het water centraal en doet dit met oog voor de oever, de lucht en het leven in het water. Al deze facetten komen samen bij de VisKringloop."


Acht leerlingen van het Han Fortmann lieten zich inspireren door de VisKringloop in de Wieringermeer. Ze liepen over de dijkjes, raakten gefascineerd door de nieuwe natuur en beklommen de uitkijktoren voor overzicht. De kunstwerken van de leerlingen worden aangevuld door foto's van Bert Wolters en Kenneth Stamp. Ook is een video te zien over de aanleg van de VisKringloop door kunstenaar Pé Okx, de ontwerper van het plan. Het bijzondere ontwerp en het rijke planten- en dierenleven staan in alle geëxposeerde werken centraal. De expositie is daarom een Ode aan de Oever.

VisKringloop

De VisKringloop is een in 2020-2021 aangelegd natuurgebied in de Wieringermeer. Een weiland ter grootte van ruim 30 voetbalvelden veranderde in een watergebied voor vissen met kilometerslange natuurvriendelijke oevers. Hier krijgt al het waterleven dat migreert tussen zout en zoet water, zoals babypaling, de ruimte.

Het project sluit aan bij de Kaderrichtlijn Water (KRW) om de waterkwaliteit te verbeteren. De VisKringloop is zo kort na voltooiing al een verrijking voor de biodiversiteit in zijn geheel. Het gebied wordt namelijk niet alleen bevolkt door vissen, maar ook door tal van zeldzame vogels en insecten, zoals op deze expositie is te zien.

Samenwerking

Dit is de zevende keer dat het hoogheemraadschap samenwerkt met het Han Fortmann (Trinitas College) in Heerhugowaard. Telkens geeft het hoogheemraadschap een aan water gerelateerde examenopdracht. Een jury van de school en het hoogheemraadschap kiest een top drie. Het publiek bepaalt vervolgens de uiteindelijke winnaar.

Stembureau

Op woensdag 15 maart zijn de waterschapsverkiezingen. Inwoners van de gemeente Dijk en Waard kunnen hun stem uitbrengen op het hoofdkantoor van het hoogheemraadschap aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard. De expositie Ode aan de Oever is dan ook te bekijken. Stemmers kunnen daarnaast de museale ruimte 'Waterschat' ontdekken. Hierin zijn topstukken uit de collectie watererfgoed te bewonderen. Kom meer te weten over de paalworm die in de 18de eeuw de zeedijken aantastte of bekijk de enorme wandkaart van het Noorderkwartier door de landmeter Dou. De tentoonstellingen zijn ook buiten de verkiezingen gratis toegankelijk tijdens kantoortijden.