ALKMAAR - De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en de politie gaan dit weekend drones inzetten om te controleren of mensen zich wel houden aan de anderhalve meter-regel.


Als mensen dat niet doen, worden zij via een ingebouwde speaker bestraffend toegesproken.

De veiligheidsregio heeft vijf drones aangeschaft. De drones gaan ingezet worden in de kuststreek tussen Castricum aan Zee en Texel. Bij drukte, zoals vorig weekend, kan er direct worden ingegrepen.

In de coronacrisis zijn drones al eerder ingezet in landen als China, Spanje en België. De actie langs de Noord-Hollandse kust is de eerste in Nederland.

Schrikken
"Het zal in eerste instantie wel schrikken zijn", verwacht de woordvoerder van de veiligheidsregio. Toch is het volgens haar nodig. "Je probeert alternatieve middelen te bedenken om mensen toch te bereiken. Hopen dat het niet nodig is."

Sinds deze week is er een nieuwe noodverordening van kracht. Wie met meer dan twee mensen - gezinnen uitgezonderd - op straat is en niet anderhalve meter uit elkaar loopt, kan een boete krijgen.

'Keer om'
"Het advies ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ geldt natuurlijk ook in het weekend", benadrukt de veiligheidsregio. "Een ommetje maken, hardlopen, of fietsen kan, maar doe dit het liefste alleen en vermijd drukke plekken. Keer om als het te druk is."

Wanneer het te druk wordt op bijvoorbeeld het strand, dan mag de burgemeester die locatie afsluiten.