ALKMAAR - Op 9 juni 2024 vindt de eerste Alkmaarse editie van de Swim to Fight Cancer plaats. Deelnemers zwemmen door de wateren in de stad en zetten onmacht om in kracht. Samen halen zij geld op voor Stichting Fight Cancer en twee lokale projecten: de Heart Pillows van 't Praethuys en comfortmanden voor de verpleegafdeling Oncologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep.


Schrijf je in, word vrijwilliger of doneer

Aanstaande zondag (op 4 februari, Wereldkankerdag) openen de inschrijvingen voor de Swim to Fight Cancer Alkmaar. Er zijn drie afstanden: 500 meter voor kinderen (vanaf 10 jaar) en 1.000 meter of 2.000 meter voor volwassenen (vanaf 16 jaar).

Deelnemers die twee kilometer afleggen, starten aan de Noorderkade, zwemmen via het Noordhollandsch Kanaal langs het Victoriepark richting de Accijnstoren, maken daar een lusje en steken over naar het Luttik Oudorp, waarna ze via de Zijdam en Voordam finishen op de Noorderkade. Een monumentale route, waarbij de oude én nieuwe stad met elkaar verbonden zijn. Deelnemers die 500 en 1.000 meter zwemmen, blijven op het Noordhollandsch Kanaal.

Wil je meezwemmen en tegelijkertijd geld ophalen voor Fight Cancer en de twee Alkmaarse projecten? Dat kan als individu, maar het is ook mogelijk om een familie-/vriendenteam te vormen met andere zwemmers die je kent. Wil je actief een steentje bijdragen, maar blijf je liever op het droge? De organisatie zoekt ook vrijwilligers voor talloze taken tijdens het evenement.

Alles over inschrijven als deelnemer of vrijwilliger en doneren is te vinden op de website: swimtofightcancer.nl/alkmaar.

Fight Cancer en onderzoek

Alle deelnemende zwemmers halen geld op voor Fight Cancer, een landelijke stichting die zorgt dat de donaties ten goede komen aan baanbrekend (door KWF goedgekeurd) kankeronderzoek, uitgevoerd door jonge onderzoekers op eigen bodem. Onderzoek is heel belangrijk, want alleen al in Nederland krijgen meer dan 124.000 mensen per jaar te horen dat zij kanker hebben. Dat zijn meer dan 300 mensen per dag, 14 mensen per uur. De kans dat je ergens in je leven de diagnose kanker krijgt, is 50 procent.

Er zijn echter ook lichtpuntjes. Onderzoek werkt, zo blijkt. De kans dat iemand vijf jaar na de diagnose nog leeft, is in de afgelopen vijftig jaar met maar liefst 90 procent gestegen. Maar we zijn er nog niet. Daarom organiseert en ondersteunt Fight Cancer tientallen sportevenementen per jaar, waar de Swim to Fight Cancer Alkmaar er in 2024 één van is.

Lokale projecten

Lokaal heeft de organisatie twee projecten gekozen om te steunen. Een deel van de opbrengst uit donaties van de Alkmaarse editie van de Swim to Fight Cancer komt ten goede aan de Heart Pillows die worden gemaakt tijdens bijeenkomsten met lotgenoten in 't Praethuys aan de Westerweg. Dit zijn kussens in de vorm van een hart die vrouwen met borstkanker na hun operatie onder de oksel kunnen klemmen, wat het herstel bevordert en comfort biedt - zowel fysiek als mentaal. "Als je de diagnose borstkanker hebt gekregen en net geopereerd bent, is het ontvangen van een Heart Pillow hartverwarmend. Met de donatie van de Swim to Fight Cancer Alkmaar bestellen we materialen om straks nieuwe kussens mee te maken", vertelt Jannie, gastvrouw bij 't Praethuys.

De verpleegafdeling Oncologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep ontvangt een ander deel van de opbrengst. De afdeling gaat hier comfortmanden van samenstellen voor patiënten - met daarin boeken, creatieve materialen, een Nintendo Switch, bordspellen en puzzelboekjes. Sanne Visser, afdelingsmanager van de verpleegafdeling Oncologie, licht toe: "Het is fijn dat we patiënten die opgenomen zijn op de afdeling straks de comfortmanden kunnen aanbieden voor afleiding en ontspanning - en dat zij samen met hun naasten iets leuks kunnen doen als die op bezoek zijn."

Hoofdsponsor: Nh1816 Verzekeringen

Het team van de Swim to Fight Cancer Alkmaar is (mede) afhankelijk van sponsorgelden om het evenement te kunnen organiseren. De hoofdsponsor van de Swim to Fight Cancer Alkmaar is inmiddels bekend: Nh1816 Verzekeringen, met hun local hero's Landman Assurantiën B.V., Otterlo Financieel Advies en Dé Verzekeringswinkel. "Samen met onze lokale adviseurs en verzekerden in Alkmaar zijn we trots om als hoofdsponsor onderdeel te zijn van dit evenement op deze mooie plek en het verschil te maken voor iedereen die met kanker te maken heeft", aldus de directie van Nh1816.

Team STFC Alkmaar

De Swim to Fight Cancer Alkmaar wordt belangeloos georganiseerd door DOSS Event Support (o.a. bekend van Kaeskoppenstad en Wonderlicht) en een groep lokale professionals, die zich allen met veel liefde inzetten om het evenement mogelijk te maken.

Meer informatie

Alles over de Swim to Fight Cancer Alkmaar, inschrijven als deelnemer of vrijwilliger, sponsormogelijkheden en doneren is terug te vinden via swimtofightcancer.nl/alkmaar. Gerichte vragen over het evenement kunnen gesteld worden via info@alkmaar.swimtofightcancer.nl. Volg de Swim to Fight Cancer op Instagram (@​swimtofightcancer.alkmaar), Facebook, LinkedIn en X voor het laatste nieuws.