HEERHUGOWAARD - Wethouder Nils Langedijk van gemeente Dijk en Waard en ontwikkelingsmanager Bas Kalter namens BPD Gebiedsontwikkeling hebben op woensdag 17 januari jongstleden twee bouwborden onthuld bij de nieuwbouwlocatie Vaanpark in Heerhugowaard. De nieuwe woonwijk, met vooral veel betaalbare woningen, wordt gerealiseerd op de grens van het stadscentrum van Heerhugowaard, de wijk Broekhorn en het pittoreske Broek op Langedijk, vlakbij Alkmaar en aan de westkant van Heerhugowaard.


Type woningen

Vaanpark, de nieuwe naam voor De Scheg, bestaat uit 343 compacte 2- en 3-kamerappartementen, verdeeld over 3 verschillende appartementenblokken. Vanaf de entree van de wijk aan de oostkant lopen de woonblokken af in grootte. De appartementen variëren in woonoppervlakte van 50 tot 70 m2. De drie gebouwen, ‘de Linde’, ‘de Eik’ en ‘de Olm’, zijn vernoemd naar drie boomsoorten die in het nieuwe gebied worden geplant.

Wethouder Nils Langedijk: “Gemeente Dijk en Waard maakt serieus werk van het vergroten van de woningvoorraad. De ambitie is om de komende jaren samen met woningcorporaties en projectontwikkelaars duizenden vooral betaalbare huizen te bouwen. Vaanpark sluit goed aan bij deze ambitie. De nieuwe woningen in Vaanpark passen bij verschillende woonwensen en zijn er straks in diverse types en prijsklassen. Dat is goed voor het woningaanbod en voor mensen die een passende woning zoeken in de nabijheid van het station.”

Betaalbare woningen

Een groot deel wordt in de sociale huur, sociale koop en middel dure huur uitgevoerd. Het plan in Heerhugowaard bestaat uit in totaal 343 appartementen. 32% van deze appartementen is bestemd voor sociale huur en/of koop, 24% voor de middeldure huur en/of koop en 44% voor de vrije sector, tot maximaal Nationale Hypotheek Garantie (NHG)-grens, dus vallend binnen de categorie ‘betaalbare koop’.

Architectuur

De gebouwen worden in carré-vorm ontworpen rond ruime binnentuinen. De architectuur wordt modern en strak. Dit staat in mooi contrast met de groene omgeving en de verschillende soorten planten, bomen en bloemen in de ruime parkachtige omgeving die rond de gebouwen wordt geformeerd.

Planning

Het bestemmingsplan voor Vaanpark is op 12 juli 2023 vastgesteld door de gemeenteraad en is inmiddels onherroepelijk. Vervolgens heeft de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit het project van 343 appartementen op 30 november 2023 goedgekeurd.

Voor het eerste woonblok van 146 appartementen is de aanvraag voor omgevingsvergunning in december 2023 ingediend. Naar verwachting start de verkoop van de woningen voorjaar 2024 en de bouw, door aannemer Van Wijnen, eind 2024.

https://www.nieuwbouw-vaanpark.nl/