HEERHUGOWAARD - Lagosse Chocolade in Heerhugowaard komt met een bijzonder initiatief. De fabrikant van onder meer horecachocolaatjes voor bij de koffie en de thee wil de komende weken een miljoen chocolaatjes maken als waardering voor alle helden in de zorg.


‘We kunnen, nu de horecabedrijven in bijna heel Europa plat liggen en onze omzet met tachtig procent is gedaald, de machines stil zetten, de deuren van de fabriek dicht gooien en iedereen naar huis sturen. Maar de kosten lopen door’, zegt mededirecteur Rudy Haringhuizen uit Alkmaar. Lagosse (23 medewerkers) heeft enkele vaste partners benaderd om zich aan te sluiten.

Zo zijn meerdere leveranciers bereid gevonden mee te sponsoren, zoals Cargill uit België (chocolade), Remmert Dekker Packaging uit Wormer (verpakkingsmaterialen), StyleMathôt uit Haarlem (drukkerij) en Royal Vaassen (folie). ‘Iedereen doet mee. Voor niks. Wij leveren de arbeid. De bedoeling is dat we chocolaatjes brengen bij alle ziekenhuizen in Nederland en hoofdkantoren van zorginstellingen. Als teken van respect en om zorgmedewerkers een hart onder de riem te steken.’’ Lagosse heeft intussen zo’n tweehonderd adressen waar de bedankchocolaatjes naartoe gaan.

Op maandag 30 maart is de productie gestart. Per dag kunnen er zo’n 100 duizend chocolaatjes gemaakt worden. Waar en wanneer de presentjes worden uitgeleverd, is nog niet bekend. Dat hangt er ook vanaf wat er bij ziekenhuizen en zorginstellingen afgeleverd mag worden.