HEERHUGOWAARD - Echt subtiel was die gigantische luchtballon op het schoolplein natuurlijk niet… Leerlingen van Expertisecluster Nexus in Heerhugowaard hadden dan ook al gauw door dat hen iets heel bijzonders stond te wachten deze schooldag. Best wel spannend, want waar komt die luchtballon vandaan en – belangrijker nog – “Waar gaan we dan naar toe?!”


Feestelijke opening Kinderboekenweek
De 65ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van 2 tot en met 13 oktober 2019. Dit jaar staat de week in het teken van vervoersmiddelen, waarbij het motto ‘Reis mee’ centraal staat. De Kinderboekenweek is in stijl geopend op het schoolplein van Expertisecluster Nexus door Leon Batterink en Daniël Romijn van De Theaterhelden. Het toneelduo nam de leerlingen van de school in hun luchtballon mee naar hun eerste bestemming…

Luchtballon neergestort op het schoolplein
De leerlingen van de onderbouw zitten op het puntje van de schoolbank terwijl ‘avonturiers Ruben en Anton’ vertellen over hoe hun luchtballon neerstortte op het schoolplein. “En dit was niet de eerste keer hè… Vorige keer knalden we tegen een gigantische berg die Ruben niet gezien had, de keer daarvoor was ‘ie vergeten de ballon op te pompen…” De kinderen schateren het uit. Deze luchtballonpiloot is duidelijk niet erg vaardig, dus zijn de jongens op zoek naar een nieuwe. Als de leerlingen gevraagd wordt of zij toevallig hun luchtballonpilotencertificaat willen halen, schieten de vingers – en eerlijk: hier en daar ook volledige kinderen – in de lucht.

Luchtballonpilotentraining
Een luchtballonpilotencertificaat haal je niet zomaar. Je moet ten eerste veel verstand hebben van luchtballonnen. Dat verstand doen de jonge kinderen het liefst op van héél dichtbij… Eén voor één mogen de kinderen in de luchtballon kijken. Een kleuter tuurt van een afstandje wat twijfelachtig in de opening. Haar klasgenoot schroomt echter niet om met zijn gehele bovenlichaam in de ballon te verdwijnen. “Whow! Hier past wel een huis in!” Ook verderop op het schoolplein zijn leerlingen bezig met hun pilotentraining. Ze leren een ballon in de lucht te houden, hun geblinddoekte luchtballonpartner navigeeraanwijzingen te geven en te mikken met het landingsanker.

Op reis met De Theaterhelden
De gecertificeerde luchtballonpilootjes verlaten het schoolplein en maken plaats voor de bovenbouwleerlingen. De Theaterhelden voeren hun voorstelling ‘Toen Joost nog geen tak was en de Kleine Baron’ op en nemen de leerlingen mee naar Marokko, China en de Stille Oceaan. Het allerspannends is hun avontuur in Guatemala, waarbij de jonge avonturiers na het neerstorten van hun luchtballon op het menu van de Inca’s belandden. Op het nippertje werden de jongens gered door het doosje pepermunt in de borstzak van Anton. “Waarvoor deze?”, vraagt de Inca. “Dat zijn snoepjes, voor in je mond”, antwoordt de avonturier. “In kont?” De leerlingen proesten het uit om de grap die voor menig herhaling vatbaar bleek te zijn.

Reizen voor iedereen
De grote vraag is wat de volgende bestemming is van de avonturiers, maar één van de jongens twijfelt of het niet beter is om even thuis te blijven. “Je kunt toch niet altijd blijven reizen?”, vraagt Ruben. Maar waarom niet? Of het naar het bos is, een ver land, de ruimte of misschien het leven van iemand anders - met een boek kun je gaan waar je wilt. Op naar avontuur. Allemaal instappen!