HEERHUGOWAARD - Donderdag 13 november opende hoogheemraad Klazien Hartog de expositie 'Noorderpolderhuis, glanzende polderparel' in het kantoor van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. VWO-6 leerlingen van het Han Fortmann in Heerhugowaard maakten als examen voor het vak Tekenen dertien kunstwerken. Het monumentale Noorderpolderhuis bij Schermerhorn was het onderwerp. Van de dertien kunstwerken won Febe Meijer de juryprijs. De expositie is te bewonderen tot 6 mei aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard.


Juryvoorzitter Klazien Hartog over het werk van Febe: ''Zij verrichtte monnikenwerk. Op een precieze en knappe manier heeft ze een klok uitgesneden uit hout. Het is een mooie combinatie tussen de Friese klok die in het Noorderpolderhuis hangt en een moderne aanpassing in de schildering van de klok met zeilboten.''

Opdracht
De leerlingen fietsten door weer en wind om een bezoek te brengen aan het Noorderpolderhuis in Schermerhorn. Ze proefden de sfeer van de Herenkamer, de oude vergaderlocatie van het polderbestuur van de Schermer. Ook bezochten zij de naastgelegen timmerschuur waar het onderhoud aan de molens plaatsvond. De opgedane inspiratie moest verwerkt worden in een kunstwerk. De uitdaging was om niet letterlijk te kopiëren, maar om een eigentijdse kwinkslag te geven aan hun schilderij of tekening.

Restauratie
Aanleiding om het Noorderpolderhuis als thema te kiezen was de recente restauratie van het gebouw. Er vonden afgelopen jaar herstelwerkzaamheden plaats aan de bakstenen muren, het pannendak en de schoorsteen. Het Noorderpolderhuis staat er weer als een glanzende polderparel bij!

Samenwerking
Dit is de vierde keer dat het hoogheemraadschap middels een expositie samenwerkt met het Han Fortmann (Trinitas College), Heerhugowaard. De tekendocenten en inhoudelijke experts van het hoogheemraadschap vormden de jury.

De expositie is te zien tot 6 mei 2020 (ma-vr, 9:00-17:00) in de hal van het kantoor van HHNK, Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard. Gratis entree. Het bezoek is te combineren met een bezoek aan de museale ruimte 'Waterschat', waar bezoekers via een gratis audiotour prachtige verhalen kunnen horen over de geschiedenis van het waterschap.