HEERHUGOWAARD - Wat maakt nu een goede oliebol of appelflap? Elk jaar in december rijst weer de grote vraag: Gaan we ze zelf bakken of halen we ze bij ons favoriete kraam om de hoek? Onze redactie nam de proef op de som en ging eens langs de diverse kramen in de regio voor een kleine oliebollentest en kwam tot de conclusie dat het met de kwaliteit van deze Hollandse lekkernij wel goed zit in het HAL-gebied.


Uiteraard is de smaak van de lekkernij doorslaggevend, maar onze redactie had de ogen en smaakpupillen natuurlijk ook gericht op de vorm van de bol, de klantvriendelijkheid van het personeel en de orde en netheid.

Na het bezoeken van een tiental kramen in Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk kwamen wij uiteindelijk tot de conclusie dat Fa. Wilma in Heerhugowaard (Bedrijventerrein Beveland bij Praxis en Mediamarkt) het hoogst scoorde met maar liefst vijf sterren. Doorslaggevend was uiteindelijk de smaak van de krentenbol want die kreeg het hoogste cijfer van allemaal. Vlak daarachter werd de Dutch Bakery Alkmaar (Wendelaarstraat, Albert Heijn XL) tweede en daarmee de beste van Alkmaar en iets daarachter Kelly Kooistra bij de St. Jan de Doperkerk in Noord-Scharwoude als beste van Langedijk. Ook die twee kramen ontvingen uiteindelijk vijf sterren.

Ook de kramen van BGK-snacks (Intratuin Heerhugowaard), De Westfriesche Gebakskraam (Raadhuisplein Heerhugowaard), NCH-Braak (Middenwaard, Heerhugowaard), De Alkmaarsche Gebakskraam (De Mare, Alkmaar) en De Hollandsche Gebakskraam (Ranzijn, Alkmaar) scoorden met 4 sterren bijzonder goed.

'Leuk dat vooral onze krentenbollen zo gewaardeerd worden, want dat is net als de nougat van Hans één van onze specialiteiten', aldus Corrie van Fa. Wilma. Het koppel geeft aan dat het dit jaar iets beter is als het jaar ervoor al loopt men ook nu de nodige inkomsten mis door de coronamaatregelen. 'Afgelopen zomer hebben wij net als vorig jaar al de nodige kermissen en evenementen misgelopen dus we moeten het echt weer hebben van deze tijd. Verleden jaar rond deze tijd waren ook de omliggende winkels gesloten dus we staan er wat dat betreft iets beter voor. Met o.a. de Gamma, Praxis en Mediamarkt om de hoek komen er nu dagelijks toch nog de nodige mensen langs voor een lekkernij'. Hierbij vinden ook de vorig jaar geïntroduceerde churro's gretig aftrek.

Gelukkig heeft Fa. Wilma, doordat ze al jaren op dezelfde plek staan een grote groep vaste klanten. 'En die komen uit heel Heerhugowaard en zelfs van daarbuiten', aldus Corrie. 'Daarbij is de kwaliteit ons handelsmerk want juist daardoor blijven de klanten ook terugkomen. ' Over wat die exacte kwaliteit inhoudt zegt Hans lachend. 'Uiteraard geven wij niks van onze recepten prijs maar liefde voor het vak en plezier als drijfveer zijn toch de belangrijkste recepten. En behandel je klanten altijd zoals jij zelf ook behandeld wilt worden.' Corrie kijkt ondertussen alweer uit naar de dagen rond kerst en tegen oudjaar. 'Behalve 1e kerstdag zijn we vanaf heden dagelijks geopend, maar met name op oudejaarsdag komen ook onze kinderen en andere familie helpen in de kraam. Het is die dag knalhard werken, want het staat hier dan regelmatig rijen dik, maar ook een gezellig samenzijn van de famile.

Wat maakt een goede oliebol?
Naast het vele proeven maakten wij natuurlijk ook dankbaar gebruik van de expertise van de diverse bakkers en dus daarom de volgende tips en tricks voor een goede oliebol.

Een perfecte oliebol is bolvormig zonder droge stekels en heeft een mooie goudbruine, regelmatige kleur. Van binnen moet de oliebol er natuurlijk mooi uitzien dus liefst met een open, honingraatachtige structuur met veerkracht. Indien de oliebol gevuld is, dient de vulling goed verdeeld te zijn. Het spreekt voor zich, maar een oliebol moet natuurlijk bovenal goed gaar zijn. Bij het bakken van een goede bol zijn er een aantal spelregels. Namelijk discipline, een goede procesbeheersing en goede frituurolie.

Een van de meest voorkomende problemen waar bakkers tegenaan lopen bij het bakken van oliebollen, is dat ze te vet zijn. Een oliebol is te vet wanneer er veel vet bovenkomt als u licht in de bol knijpt. Een veelgehoorde opmerking is dat een oliebol best wat vet mag zijn. De bol is immers in olie gebakken en mag zijn naam eer aandoen. Dit is gedeeltelijk waar; een oliebol heeft de smaak van het frituren. Maar wanneer de oliebol teveel vet opneemt, gaat de oliesmaak overheersen.

Wanneer u een oliebol te lang bakt, krijgt deze kans te veel olie op te nemen. Hoe meer vocht uit de oliebol verdampt, hoe meer olie hij opneemt. De baktijd is daarom erg belangrijk. Oliebollen van circa 80 gram hebben een baktijd van 6 tot maximaal 7 minuten. Ook de baktemperatuur is belangrijk. Wanneer de olietemperatuur teveel zakt bij het scheppen van de oliebollen (<170˚C), nemen de oliebollen meer vet op. Ook oude of juist te heet verwarmde olie (>180˚C) kunnen oorzaken zijn van te vette oliebollen. Hierbij is het belangrijk om niet blindelings af te gaan op de instellingen van de thermostaat. Ongeveer 40 procent van de thermostaten functioneert niet correct. Gebruik daarom een thermometer. Meten is immers weten!

Ook is het erg belangrijk om tarwebloem te gebruiken met een hoge eiwitkwaliteit. Dit zorgt voor een goede vochtopname in het deeg, waardoor er een maximale hoeveelheid gebonden water is. Hierdoor neemt de oliebol bij het bakken minder vet op.

Meer aandachtspunten en tips
- Zorg voor goede afzuiging van de waterdamp om vocht bij de frituur te voorkomen.
- Frituur niet op de tocht
- Dek de frituur af wanneer deze niet gebruikt wordt
- Gebruik geen gereedschap/bestek van ijzer of koper, maar altijd roestvrij staal.
- Strooi geen poedersuiker in de buurt van de frituur
- Frituur besuikerde oliebollen nooit opnieuw
- Behalve boter, melk, eieren, gist en bloem zijn er bakkers die een mespuntje zout of zelfs een half flesje bier aan hun recept toevoegen voor een iets vollere smaak.


Dit artikel verscheen afgelopen week ook in onze krant Update welke is verspreid in het HAL-gebied.