HEERHUGOWAARD - De stolp is het icoon van het Noord-Hollandse landschap. Het Platform Erfgoed Heerhugowaard organiseert op zondag 30 juni een fietsroute langs stolpen in Heerhugowaard. Deze historische stolpboerderijen zijn uniek en vind je verder nergens in Nederland. In Heerhugowaard staan nog 174 stolpen. Tijdens deze excursie van 14.00 tot 17.00 uur fietst u met architectuur historicus Anita van Breugel u langs diverse Heerhugowaardse stolpen.

Halverwege de zestiende eeuw ontstonden de eerste stolpboerderijen. Ze zijn afgeleid van de langhuisboerderij, die al in de Bronstijd voorkwam. De stolpboerderij werd geschikt geacht om grote hoeveelheden graan en hooi op te slaan. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het aantal stolpboerderijen sterk verminderd. De rieten daken maken de boerderijen gevoelig voor blikseminslag, waardoor relatief veel exemplaren verloren zijn gegaan door brand na een onweersbui. Bovendien werden de stolpen steeds minder geschikt voor bedrijvigheid en koeien konden zich beter huisvesten in grotere stallen. Sinds 1970 wordt de stolpboerderij alleen nog als woonhuis gebruikt.

Stolpenroute
In 2013 heeft de gemeente Heerhugowaard de Stolpenroute uitgegeven. De Stolpenroute gaat langs vele stolpen, geheel of gedeeltelijk authentiek, verbouwd of nieuwbouw. Vaak zijn dit gemeentelijke- of Rijksmonumenten of een beeldbepalende panden.

Aanmelden
Fietst u mee? Dat kan op zondag 30 juni van 14.00 tot 17.00 uur. Het verzamel- en startpunt is bij de bibliotheek, Parelhof 1A. Deelname kost € 5,-. Aanmelden kan op www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de klantenservice in de bibliotheek. Betalen is alleen met pin mogelijk.