HEERHUGOWAARD - Het verduurzamen van de woning en energiebesparende maatregelen nemen. Gezien de torenhoge energieprijzen momenteel geen overbodige luxe. Maar hoe doe je dat? Gemeente Dijk en Waard helpt inwoners graag op weg. In de maand oktober trekt het Fix-team er voor het eerst op uit. Het team gaat in een aantal buurten van deur tot deur om inwoners die hier interesse in hebben te voorzien van gratis energiebesparende tips én producten.

Het Fix-team van Klimaatroute werkt in opdracht van de gemeente Dijk en Waard, in samenwerking met Woonstichting Langedijk. Het Fix-team komt inwoners niets verkopen, maar biedt gratis hulp aan. "De meest basale vraag voor iedereen op dit moment is misschien wel 'hoe zorg ik er voor dat mijn energierekening omlaag gaat?", aldus René Schoemaker, wethouder duurzaamheid en energietransitie. "We moeten het voor iedereen zo makkelijk mogelijk maken om te verduurzamen en hopen mensen met de gratis woningcheck van het Fix-team hierbij te ondersteunen."

Hoe werkt het?
Inwoners worden vooraf middels een brief op de hoogte gesteld van de komst van het Fix-team. Wie geen interesse heeft in een gratis woningcheck, kan het woonadres per mail of telefonisch afmelden. Is er geen afmelding geweest? Dan belt het Fix-team aan voor een korte woningcheck. Het wordt dan direct duidelijk met welke maatregelen kosten kunnen worden bespaard. Het Fix-team helpt vervolgens bij het kiezen van producten die goed zijn voor de woning. Na afloop van het gesprek worden de producten direct kosteloos door het Fix-team geïnstalleerd in de woning. Zo besparen inwoners dezelfde dag nog op onnodige energiekosten.

De eerste stop van het Fix-team is de Oranjebuurt in Noord-Scharwoude. Het voornemen is om een degelijke actie in de komende maanden te herhalen in twee andere buurten waar veel winst valt te behalen met betrekking tot energie besparen.