HEERHUGOWAARD - Het aanbod op de Nederlandse woningmarkt groeit. Dit zorgt voor meer keuze voor de koper. In Heerhugowaard is het aanbod in het tweede kwartaal van 2022 gestegen naar 379. Dat is 44% hoger dan een eerder kwartaal in deze regio. De stijging in huizenprijzen vlakt af maar blijft licht stijgen ten opzichte van vorig jaar.

Meer keuze voor woningzoeker
In het tweede kwartaal werden er 640 woningen verkocht in Heerhugowaard, dit is 32% meer dan het vorige kwartaal. Makelaar Lea Renses van Hoekstra en Van Eck Makelaars licht toe: “We zien dat het aanbod groeit. Dit zorgt ervoor dat de woningzoeker meer keuze heeft dan voorheen. Vorig kwartaal kon de koper nog kiezen uit 1,6 woningen, dat is nu gestegen naar 1,8 woningen.”

Stijging huizenprijzen vlakt af
In Nederland werd in het tweede kwartaal van 2022 gemiddeld € 448.000 euro betaald voor een woning. Landelijk zijn de prijzen ten opzichte van vorig kwartaal licht gestegen met 3,5%. Makelaar Lea Renses van Hoekstra en Van Eck Makelaars ziet ook dat de stijging van huizenprijzen in Heerhugowaard is afgevlakt: “Waar vorig kwartaal nog gemiddeld 8,8% verschil zat tussen de vraagprijs van een woning en de uiteindelijke transactieprijs, is dit nu 8,5% boven de vraagprijs”.

Ontwikkelingen op woningmarkt
Het aanbod van te koop staande woningen in Nederland stijgt. In het tweede kwartaal zijn ongeveer 35.940 woningen verkocht. Dat is circa 1% minder ten opzichte van een jaar eerder. Het aanbod is, ten opzichte van het vorige kwartaal, enorm gestegen met 54%. De krapte op de woningmarkt neemt af, maar een tekort aan woningen in Nederland blijft. Door dit tekort aan woningen zijn huizen snel verkocht. In Heerhugowaard staat een woning gemiddeld 29 dagen te koop voordat deze verkocht is.