Burgemeester Han ter Heegde nadert een verkeersdrempel achter het stuur van een Hugohopper.

 

 

Zelfs de Esdoornlaan in Heerhugowaard heeft nu verkeersdrempels. De chauffeurs van buurtbus Hugohopper stellen het met spijt in hun stem vast. Donderdag kregen ze van de meest ervaren collega’s les in het verantwoord nemen van deze obstakels. Goed voor de passagiers, maar ook voor de busjes.

’Rustig die hobbel over’
Geen overbodige luxe, want alleen al de rode route van de Hugohopper telt 170 van die bulten, waarbij de drempel op en de drempel af als twee hobbels worden geteld. ,,Als je dan drie uur achter elkaar rijdt ben je dus ruim vijfhonderd keer door elkaar geschud’’, zo zegt Atze Ennema, een van oude rotten op de Hopper en voor de gelegenheid instructeur. ,,Kunnen we niet met een hovercraft gaan rijden’’, grapt één van zijn leerlingen.

’Svp rustig’
Het geheim, zo zegt Ennema, is rustig rijden. Dat staat ook op een stickertje dat op het dashboard is geplakt: ’Svp rustig over drempels rijden’. En dat is geen overbodige vermaning. Ennema: ,,Ik woon langs een van de routes en ik zie ze vaak veel te hard rijden. Dan doen ze dit’’. Hij geeft een dot gas en trapt hard de rem in vlak voor een drempel. Zijn ’leerlingen’ in de bus zijn blij dat ze hun gordel om hebben. ,,Of ze vliegen met 30, 35 over zo’n drempel heen. ,,Kijk ik heb een luxe geveerde stoel. Ik voel er niet veel van hoor. Maar jullie gaan tegen het dak.’’

Twee wielen
Dan is er ook nog het trucje met de twee wielen: kom je een straat uit waar aan het einde een verkeersdrempel is en je moet links- of rechtsaf, rij dan eerst met beide voorwielen van die drempel af en stuur dan pas. ,,Anders schud je binnen erg heen en weer. Zo’n bus staat veel hoger op z’n poten dan een gewone auto.’’

Allemaal extra comfort voor de passagiers, die nog wel eens klagen. Maar ook voor de Hopperbusjes zelf is het beter. De oudste zijn nu vier jaar in dienst en hebben al zo’n 200.000 kilometer gereden. Door alle verkeersdrempels breken er bladveren, zo weet Ennema, en komen er scheurtjes in de wielophanging. Rustig rijden voorkomt ook schade.

Aan het eind van de dag mag burgemeester Han ter Heegde een rondje. En hij heeft namens het college een cadeautje: ,,Er komen geen drempels meer bij nu in Heerhugowaard’’, zo belooft hij.