HEERHUGOWAARD – Iedere dinsdagavondavond is het in Café De Swan een gezellig en sportief samenzijn van De Waardse Sjoelvereniging. Wij gingen eens langs voor een bezoekje vanwege een speciale gelegenheid. Het oudste lid van de vereniging, mevrouw Toos Nijman, vierde deze avond namelijk haar 90e verjaardag.


Dat sjoelen echter een spel zou zijn dat alleen door bejaarden en oude van dagen wordt gespeeld wordt al snel radicaal de grond ingeboord. Bij binnenkomst in de gezellige aangeklede zaal van De Swan valt al direct op dat het een gemêleerd gezelschap is in alle leeftijden. Een behoorlijke groep van pakweg 30 personen is al op tijd aanwezig om de jarige Toos te onthalen in de speciaal versierde zaal. Yvonne, de dochter van Toos en eveneens actief sjoelster, heeft samen met de vrijwilligers van de vereniging alles uit de kast gehaald om er een leuke avond van te maken voor Toos. ‘Ze is dan wel 90 geworden vandaag, maar nog prima bij en heel actief. Natuurlijk heeft ze wel haar lichamelijke probleempjes en is ze soms wat vergeetachtig, maar ze kijkt immer uit naar haar vaste uitjes zoals de soos op donderdag en het sjoelen op dinsdagavond.’

Toos is dan ook blij verrast bij binnenkomst en wordt door een ieder gefeliciteerd en uiteraard in de bloemetjes gezet. Het gaat echter niet alleen om de verjaardag van Toos, want er moet ook gewoon gespeeld worden. Na het eerste bakje koffie, thee of drankje staat men dan ook te popelen om plaats te nemen achter de bak.

Sociaal gebeuren
Bestuurslid Rob Aland verteld: ‘We hebben op dit moment 34 actieve leden, en daarvan komen er elke dinsdagavond zo tussen de 25 en 30 personen hier bij elkaar in De Swan voor de interne competitie. Zij spelen dan twee blokken van vijf ronden en tussendoor een pauze. Spelers worden in een klasse ingedeeld op basis van hun gemiddelde, maar tijdens de avonden hier speelt over het algemeen iedereen met elkaar en door elkaar. Je hebt zo niet dat er groepjesvorming ontstaat want juist het sociale gebeuren is erg belangrijk naast dat er door sommigen behoorlijk fanatiek gespeeld wordt.’

Ook Aland spreekt direct tegen dat het oer-Hollandse sjoelenspel alleen voor ouderen zou zijn. ‘Kijk maar om je heen. Toos is 90 en we hebben hier nog een man van 89 lopen, maar ook twintigers, dertigers en veertigers zijn lid van de club en die spelen allemaal met elkaar. Daarnaast zie je de laatste jaren duidelijk weer een opkomst van het sjoelen in Nederland, en dat gebeurt in alle leeftijden.’

NK
Naast de eigen avonden in De Swan doen velen ook mee aan (Open) Toernooien in de regio. Op de tafel liggen de inschrijfformulieren voor wedstrijden in Hensbroek, Langedijk en Den Helder alweer klaar en daar wordt gretig op ingeschreven. Ook nationaal timmert De Waardse Sjoelvereniging aan de weg want komend weekend volgen alweer de selectiewedstrijden in Heemskerk voor het Nederlands kampioenschap individueel. Dat NK wordt op 18 april georganiseerd in Barneveld.

Tijdens het NK Teams afgelopen oktober eveneens in Barneveld viel de Heerhugowaardse vereniging zelfs meerdere keren in de prijzen en wist het in de Klasse E en F zelfs een eerste plaats te behalen, een prestatie waar Aland met recht trots op is.

En Toos? Toos geniet weer met volle teugen zoals ze wekelijks doet. ‘Zolang het goed gaat blijf ik dit doen. Het is iedere week leuk en gezellig, maar ik wil ook graag m’n best doen.’ Op de officiële wedstrijdbakken druipt het fanatisme er soms af als er net een steen voor het vakje blijft liggen en er niet in wil. ‘Niet iedere sjoelbak is hetzelfde hoor”, aldus Toos. ‘Er zijn stroeve en wat gladdere bakken en bij sommige bakken is het soms hard werken’, verteld ze lachend. ‘Ik vind het nog steeds leuk om te winnen en zoveel mogelijk punten te halen, maar alles vooral met plezier als drijfveer.’ En dat is nu net hetgeen zij, en alle overige spelers uitstralen op deze avond.

Na het eerste blok van vijf ronden wordt er even onderbroken voor een drankje, en speciaal voor deze gelegenheid gebeurt dat dit keer met een heerlijke punt vlaai. Na pakweg twintig minuten en het fluitje van de wedstrijdleiding staat een ieder echter alweer klaar voor de volgende series.


Fotografie: Diane van den Broek – Kijk hier voor meer foto’s

Voor meer info over de Waardse Sjoelvereniging gaat u naar https://dewaardsesjoelvereniging.nl/