HEERHUGOWAARD - Een echtpaar in Heerhugowaard heeft vermoedelijk al jaren een handgranaat in de voortuin liggen. Fred en Marijke Zuurbier hadden zelf geen idee wat het voorwerp was, maar hun zoon schakelde bij het zien van de granaat direct de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) in.


De bewoners vierden deze week hun 50-jarige huwelijk samen met familie. "De kinderen hadden een boog opgetuigd op onze oprit", vertelt Marijke. Toen de feestversiering gisteravond werd afgebroken, viel het oog van de jongste zoon op de granaat. "Zijn zoontje had hem ook al in zijn handen. Hij riep dat we het onmiddelijk moesten terugleggen omdat het volgens hem een explosief kon zijn."

Gooien met granaat
Zelf had het echtpaar geen idee. Fred had het bruine object al eens eerder gezien, maar zag er niets verdachts in. "Ik heb hem volgens mij zelfs eens opgepakt en later vanuit de deuropening weer teruggegooid", vertelt hij lachend. "Wisten wij veel."

De toegesnelde EOD concludeerde vanochtend al snel dat het inderdaad om een explosief ging. De herkomst is niet duidelijk maar vermoedelijk gaat het om een handgranaat uit de Tweede Wereldoorlog. "Ik weet niet zeker hoe dat hier tussen de keien is beland", verklaart Marijke. "Jaren terug is de grond verhoogd met zand uit andere gebieden. We denken dat de granaat daar tussen zat, en uiteindelijk hier naar boven is gekomen tijdens het aanharken."

Niet bang
Bang zijn de bewoners in ieder geval niet geweest. "We wisten toch niet dat het er lag, dus waarom zouden we dan bang zijn", verklaart Fred nuchter.