BELGRADO, SERVIË – Bij de Internationale Aardrijkskunde Olympiade in Belgrado heeft David Waijers (18) uit Groningen een zilveren medaille behaald. Maar ook de andere drie Nederlandse deelnemers, Zuzanna Fendor (18) uit Tilburg, Thomas Westhof (18) uit Rotterdam en Roos van der Togt (17) uit Heerhugowaard behaalden een bronzen medaille.

Het team behaalde hiermee ook fraai resultaat in het landenklassement, jammer genoeg net buiten de top tien (11). Daarmee is deze editie van iGeo één van de succesvolste van de afgelopen twintig jaar.

De Internationale Aardrijkskunde Olympiade vond plaats van 2 tot 8 augustus in Belgrado, Servië. Op de vier wedstrijddagen kregen de leerlingen verschillende opgaven van hoog aardrijkskundig niveau voor hun kiezen. Ze moesten een schriftelijke test maken (Written Respons Test), diverse veldwerkopdrachten uitvoeren (Fieldwork Exercise) en een Multimedia Test maken.

De resultaten van de afzonderlijke leerlingen zijn als volgt:

  • ZILVER: David Waijers (18 jaar, Groningen, 6VWO Willem Lodewijk Gymnasium Groningen)
  • BRONS: Roos van der Togt (17 jaar, Heerhugowaard, 6VWO Huygens College Heerhugowaard)
  • BRONS: Zuzanna Fendor (18 jaar, Tilburg, 6VWO Theresialyceum Tilburg)
  • BRONS: Thomas Westhof (18 jaar, Rotterdam, 6VWO Marnix Gymnasium Rotterdam)

Van de 161 deelnemers ontvingen er in totaal 14 deelnemers een gouden medaille, 26 een zilveren medaille en 40 een bronzen medaille.

Door de sterke prestaties van alle teamleden eindigde het Nederlandse team als 11e van de 41 deelnemende landen; in de afgelopen 20 jaar eindigde Nederland slechts één keer eerder in de top 20. Het landenklassement werd aangevoerd door respectievelijk Polen, Roemenië en de Verenigde Staten van Amerika.

Het Nederlandse team werd begeleid door Tim Schuring (Hogeschool Utrecht) en Alice Peters (Twickelcollege Hengelo). De intensieve voorbereidingsdagen hebben hun vruchten afgeworpen. Niet alleen is daardoor de aardrijkskundige kennis en -vaardigheden toegenomen, maar zijn de deelnemers ook een echt team geworden.

De Aardrijkskunde Olympiade wordt mede mogelijk gemaakt door de Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Fontys Hogescholen, Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Vakvereniging Fysische Geografie, Ministerie van OCW, ASML, Noordhoff Uitgevers, Cito, SLO, Unie van Waterschappen en het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap