BERGEN - De 72-jarige kunstenaar Henk Vos uit Bergen heeft afgelopen donderdag een bijzondere prestatie geleverd door in zijn eentje een marathon te volbrengen. Vos die het grootste deel van zijn leven in Zuid Afrika heeft gewoond, en nu alweer een paar jaar in Bergen, werd voor deze uitdaging gemotiveerd door zijn begeleider bij Maatwerk Heerhugowaard, een onderdeel van GGZ Noord-Holland Noord.


Vos kreeg na zijn terugkeer in Nederland te kampen met depressieve klachten en werd door de Gemeente Bergen doorverwezen naar Maatwerk waar men in de dagbesteding kan deelnemen d.m.v. werk, kunst, sport etc. Dagelijks kwamen 30 tot 40 cliënten naar de dagbesteding, maar door de coronasluiting dreigen deze mensen in een zwart gat te vallen. De vier medewerkers van Maatwerk doen er echter alles aan om de cliënten ook op afstand te blijven activeren.

Wilfred van den Hoven is één van die medewerkers en vertelde dat hij laatst voor een huisbezoek met een bos tulpen langs ging bij Vos. 'Henk vertelde mij dat het niet zo goed met hem ging en dat hij eigenlijk nog maar weinig buiten kwam. Verderop kwam het gesprek op zijn grote passie: hardlopen en dan met name de marathon.' Henk Vos liep al vele marathons en kwam hiermee zelfs enkele malen in het nieuws. Zo was hij vorig jaar in zowel Leiden als Rotterdam de laatste die binnen kwam wat hem zelfs tv-beelden opleverde. Door de coronacrisis zit er de komende maanden ook geen nieuwe marathon in.

Om Henk te motiveren bedacht Van den Hoven een idee. 'Ik heb tegen Henk gezegd dat ik een route voor hem zou uitwerken waarbij ik zelf zou meefietsen om hem te ondersteunen, en foto's en filmpjes te maken. Zodat ook zijn vrienden in Zuid Afrika hem via social media konden volgen tijdens zijn marathon. Bij Henk ontstond direct de goede stimulans terwijl ik hem eigenlijk alleen maar een handvat heb aangereikt. Het gaf hem gelijk een kick en via zijn posts op Facebook raakte hij steeds meer in de ban.'


Maatwerk Magical Mystery Marathon
Naast de passie voor het hardlopen heeft Henk echter ook een grote passie voor de muziek van The Beatles en het Alkmaarse Beatles-museum moest dan ook in de route worden opgenomen. Henk noemde zijn marathon dan ook de "Maatwerk Magical Mystery Marathon" verwijzend naar de Magical Mystery Tour van de befaamde Britse popband en de steun die hij krijgt van Maatwerk. Inmiddels was ook bedacht dat de finishstreep bij Maatwerk in Heerhugowaard zou komen te liggen.

En zo ging Henk Vos donderdag 23 april om 08.30 uur op pad vanaf de ruïnekerk in Bergen. 'Ik wil uiteraard de finish halen, maar ik ga vooral ook genieten en ben dankbaar dat ik dit mag doen vandaag. Daarnaast hoop ik ook nog wat geld op te halen voor het Rode Kruis door middel van sponsoring'. Na een mooie tocht door Bergen, de Egmonderhout en het centrum van Alkmaar treffen wij hem bijna halverwege bij het al genoemde Beatles-Museum. Aldaar neemt Henk even de tijd voor een aantal foto's en een praatje. 'Ik voel me goed en het gaat lekker', en dan wijzend naar Van den Hoven. 'Dat heb ik allemaal aan die man te danken die mij hiervoor gemotiveerd heeft', om vervolgens weer snel verder te rennen.

Een paar kilometer verderop blijkt hij ook bij het Strand van Luna in Heerhugowaard ondanks een brandende zon nog steeds prima in vorm en ontvangt hij onderweg met een grote glimlach en de duim omhoog de aanmoedigingen van mensen die inmiddels hebben vernomen waar hij mee bezig is. En Henk zal slagen in zijn missie mede omdat bij de eerste passage bij Maatwerk een van de andere medewerkers, Yvette Roet, de laatste 15 kilometers met hem zal meelopen. Moe maar uitermate voldaan passeert hij na 42 kilometer de finishstreep. Hetzelfde voldane gevoel heeft ook Van den Hoven. 'Het geluk wat Henk de hele dag heeft uitgestraald maakt mij ook gelukkig. Een bewijs dat iemand, met wat hulp, tot heel veel in staat kan zijn.'


Zie onze Facebookpagina voor een tweetal video's over de marathon van Henk Vos.
Vele foto's en enthousiaste verhalen zijn te bekijken op de Facebookpagina van Henk Vos zelf.