HEERHUGOWAARD - Op initiatief van zanger/dirigent Arwin Kluft werd in 2018 het idee geboren om in de regio Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk een projectkoor te starten,dat eens in de paar jaar een bijzonder concert zal uitvoeren. Met de hulp van Anja Eilander werd dat idee gaandeweg uitgewerkt. "Eigenlijk lopen we hiermee cultureel een beetje vooruit op de gemeentelijke fusie die er volgens de berichten aan lijkt te komen, maar dan voor een groter gebied. Muziek kent tenslotte geen grenzen". aldus Kluft.

Begin 2019 werd middels een informatiedag de haalbaarheid bekeken en al snel bleek dat vanuit de wijde omgeving de aanmeldingen binnen kwamen. Er hebben zich inmiddels ruim 80 vocalisten aangemeld, waarvan 10 tenoren en 12 bassen. Omdat de vocalisten uit de hele regio komen,werd de keuze gemaakt om ook de tenaamstelling daar naar aan te passen. Vandaar de naam Projectkoor 'Regio Vocaal’. Met andere woorden: een koor van en voor de inwoners uit de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, West-Friesland, de kuststreek en omstreken met als doel om met een beperkt aantal repetities, in het weekend van 14 december, het indrukwekkende Amerikaanse kerststuk 'And on Earth… Peace' uit te voeren. Een doorlopend werk van 50 minuten dat is samengesteld uit twaalf koorstukken met twee solisten en twee vertellers. Dit alles begeleid door een projectorkest. "Er gaat veel tijd zitten in de voorbereidingen, dus ondanks het feit dat 2019 nog maar net van start is gegaan, is daar nu al een begin mee gemaakt." aldus Kluft. Vanaf 7 september zullen op de zaterdagmorgen de repetities plaatsvinden, waarin het stuk tot één geheel zal worden gesmeed. De deelnemers krijgen ruim voor die tijd de muziek en ingezongen partijen tot hun beschikking, zodat dit thuis kan worden voorbereid. Tijdens het concert wordt het gedeelte voor de pauze door een nader te bepalen ensemble of koor ingevuld.

Voor een zo evenwichtig mogelijke koorbalans zou het mooi zijn wanneer er nog een aantal mannen bij komen. Dus heren, wilt u projectmatig in een koor zingen en met een beperkt aantal repetities naar een mooi en kwalitatief goed concert toewerken? Meld je dan aan via de website. Kijk voor meer informatie over dit project en aanmeldingen op de website www.regiovocaal.nl