HEERHUGOWAARD - Het Oude Gemaal aan de Huygendijk in Heerhugowaard is gebouwd aan het einde van de 19de eeuw om de polder Heerhugowaard droog te houden. Niet alleen het pand, ook de ligging is prachtig: in het oosten een dijk met ringvaart en in het westen het onder NAP gelegen polderland.

Geschiedenis
In vroeger eeuwen kreeg iedere polder een eigen bestuur, zo ook De Waert. Dat bleef zo tot 1979, in dat jaar ging de polder op in een groter waterschap. Jaap van Langen, de laatste dijkgraaf van de polder, vroeg buurman Cees Heiligenberg destijds eens mee te gaan naar het gemaal en een kijkje te nemen in de kluis van het gemaal. Naast administratie troffen zij een aantal unieke objecten uit de begintijd van de polder aan: een 17de eeuwse kaart van het meer de Zuyder Waert, kopergravures van de oude kavelkaarten, een prachtig getekend kavelboekje van Baert Claesz en wapenschilden van de geldschieters. De mannen opperden het idee van een Poldermuseum en Stichting Den Huygen Dijck werd opgericht.

Transformatie
Deze Stichting heeft een paar jaar geleden besloten het gebouw aantrekkelijker te maken voor publiek. In 2017 is men begonnen met verbouwen en moderniseren - dankzij subsidiaire steun - en dit is door professionals en met hulp van vele vrijwilligers grondig aangepakt. De oorspronkelijke pompruimte met zaal komt door het mooie balkenplafond, fraaie lampen en open pompruimtes beter tot haar recht. De zaal is een intiem podium geworden voor muziek, theater, film, lezingen en huwelijken: een ware metamorfose. Van oud gemaal in de 19e eeuw naar een combinatie van modern museum, muziek, theater, trouwlocatie en maatschappelijke activiteiten.

Het museum
In de grote Museumzaal loopt men eerst langs de ‘tijdlijn’ van de huidige polder, beginnend bij 2.000 voor Christus en loopt tot de huidige Stad van de Zon. Achter de tijdlijn staat ‘het dorp in de vorige eeuw’. Met behulp van een touchscreen kan de bezoeker foto’s en teksten zien op het beeldscherm over bewoners, melkfabrieken, kroegjes, raadhuizen en kerken, zoals deze in de vorige eeuw in de polder Heerhugowaard stonden. In deze zaal staan ook de pronkstukken van het museum.

In de zaal ernaast is een manshoge film te zien van ongeveer 12 minuten. Vertelster Moniek neemt de bezoekers mee en laat Heer Hugo, Nanning van Foreest, Hans van Loon en Polderbaas de Raat aan het woord over hun rol bij de drooglegging van de miserabele polder. Vanuit deze zaal komt men in de ‘molen & kinderhoek’ met korte filmpjes over de polder en molens en kunnen kinderen hun kennis testen over verschillende molentypen.

Podium voor talent
Gastvrijheid staat voorop. Iedereen is welkom om het museum te bewonderen, van optredens te genieten, een wandeling te beginnen of uit te rusten op het terras na een fietstocht. Daarnaast bieden we een podium aan talent, zijn we een locatie voor Nationale Slootjesdag of bijvoorbeeld een kunstmarkt.

Vriendelijkheid, toegankelijk, plezier en beleving zijn de woorden die passen bij Het Oude Gemaal. Het afgelopen jaar hebben verschillende – ook landelijk bekende – artiesten en presentatoren hun weg naar Het Oude Gemaal gevonden. Zij roemen de sfeer, de akoestiek en de intimiteit. Ook aankomend seizoen is er een begin gemaakt met een gevarieerd aanbod. Het programma en nog meer is te zien op de website www.hetoudegemaalheerhugowaard.nl

Wees welkom
De activiteiten die in het gebouw plaatsvinden worden gedragen door vrijwilligers. Zo zijn er vrijwilligers die het gebouw onderhouden, surveilleren, rondleiden, tentoonstellingen vormgeven, activiteiten organiseren, besturen, archiveren, schoonmaken, assisteren bij schoolbezoek, enz.

U bent van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij deze levendige organisatie.