HEERHUGOWAARD - Donderdag 27 oktober is een kleurrijke border aangeplant voor de deur van het Icarushuis in Heerhguowaard, kleinschalige opvang voor mensen met geheugenverlies, door ca 30 deelnemers van de Plantestafette. Deze actie is deel van de 3e GroenSpoor Plantestafette waarin 9 gemeenten samen met hun inwoners, scholen, bedrijven en verenigingen werken aan mooie wijken en sterkere natuur.


Gastvrouw Linda Hulscher, coördinator van het Icarushuis, heette iedereen welkom, waarna Wethouder Annette Groot van de gemeente Dijk en Waard, natuurexpert Annika Langeveld van Landschap Noord-Holland en Karen Jonkers van De Groene Reiger inleidingen gaven over het belang van biodiversiteit voor zowel de gezondheid van mensen, klimaatadaptatie en het versterken van de natuur. De Groene Reiger is initiatiefnemer van de Plantestafette en vond negen gemeenten aan haar kant om fijnmazige groen-sociale netwerken te ontwikkelen in Noord-Holland. Leerlingen van Vonk Heerhugowaard, voorheen Clusius College, waren betrokken bij de voorbereidingen van de dag, onder leiding van docente Wendy Buijsman.

De deelnemers, zoals leden van Groei&Bloei, buurtbewoners, bewoners van het huis en andere belangstellenden werden feestelijk ontvangen met herfstige cupcakes bij de koffie van de kokkin van het Icarushuis. Na het welkom gaf wethouder Annette Groot de ‘Startschop’: zij plantte de eerste plantjes met een schop met daarop de negen logo’s van alle deelnemende gemeenten.

Een deel van de leerlingen van Vonk hadden een workshop ‘knutselen met natuurlijke materialen’ voorbereid. Deze werd goed bezocht door de bewoners van het huis. Een ander deel van de leerlingen plantten samen met de andere deelnemers rond de 1000 plantjes. De leerlingen van Vonk zullen ook komend jaar betrokken zijn bij het onderhoud van de nieuwe border.

Hiermee zagen de bewoners van het Icarushuis een lang gekoesterde wensen in vervulling gaan: een feestelijke kennismaking met buurtbewoners en een blijvend kleurrijk ommetje en ontmoetingsplaats voor hun deur.

Aantrekkelijke groene verbindingen voor mens en dier
De GroenSpoor plant-estafettes zorgen voor mooie, biodiverse en aantrekkelijke groene verbindingen binnen en tussen gemeentes. Deze groene sporen zijn niet alleen leuk om naar te kijken maar zorgen ook voor voedsel voor bijen, vlinders en vogels. Ze leveren leuke groene ommetjes, zorgen voor meer wateropvang en minder hitte stress. De droom is dat over de jaren steeds meer gemeentes in Noord-Holland deelnemen aan de jaarlijkse GroenSpoor plant-estafettes en dat dit fijnmazige groene netwerk realiteit wordt!