HEERHUGOWAARD - Natuurfotograaf Jan Smit heeft een bijzondere belangstelling voor het noorden. Jan reist meerdere keren per jaar af naar Scandinavië. Vaak samen met jongste zoon Mart. De beelden die gemaakt worden tijdens deze reizen worden verwerkt in multimediapresentaties. Op dinsdag 9 april verzorgen Jan en Mart een multimediapresentatie met prachtige beelden van IJsland in de bibliotheek in Heerhugowaard.

Jan levert geregeld fotobijdragen aan verschillende natuurmagazines, waaronder Roots. IJsland is het op één na grootste eiland van Europa en ongeveer drie keer zo groot als Nederland. Het ligt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan net ten zuiden van de poolcirkel. Geologisch gezien is IJsland nog niet erg oud. Vulkaanuitbarstingen, lavastromen en aardbevingen geven IJsland nog steeds een ander aanzien. Driekwart van het land bestaat uit zand- en grindwoestijnen, gletsjers, rotsen en lavavelden. Dat houdt in dat slechts een kwart van IJsland blijvend begroeid is. Door de zware regenval en het water van de vele smeltende gletsjers komen er veel rivieren in IJsland voor. IJsland heeft veel kleine meren die gevormd zijn door bodemverzakkingen, lavadijken, ijsdammen en door gletsjers uitgesleten waterbekkens. Kortom een uitdaging om dit steeds veranderende landschap en de dieren die er verblijven in beeld te vangen.

Betoverende schoonheid
IJsland heeft een betoverende schoonheid door zijn heldere vergezichten, vulkanische verschijnselen, enorme gletsjers, de hoge vogelrotsen en meren met broedende vogels, de midzomernacht en het noorderlicht. IJsland heeft bijzondere vogelsoorten als papegaaiduikers, noordse stormvogels en drieteenmeeuwtjes. En ook op plantengebied is er veel te genieten. IJsland is een land van uitersten maar daardoor ook heel fotogeniek. IJsland is heel bijzonder, iedereen zou het gezien moeten hebben! Meer informatie over Jan en Mart Smit en over fotoworkshops kunt u vinden op www.smitinbeeld.nl.


Aanmelden
U bent van harte welkom op dinsdag 9 april vanaf 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Heerhugowaard, Parelhof 1A. De toegang is € 6,- inclusief een kopje koffie of thee. Leden van de bibliotheek krijgen € 1,- korting op de toegangsprijs. Aanmelden kan via de website www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de klantenservice in één van onze vestigingen (u betaalt met pin).