OTERLEEK - De kruising van de Huygendijk (N508) met de Dorpsstraat in Oterleek is van dinsdag 5 maart tot en met donderdag 7 maart 2024 afgesloten voor verkeer. Dat is nodig voor de werkzaamheden van de provincie Noord-Holland aan de hefbrug Oterleek. Op de kruising staat die dagen een grote hijskraan om de gerenoveerde heftorens en het nieuwe brugdek te plaatsen. Het gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid.

Veiligheid voorop

Om de heftorens en het nieuwe brugdek op hun plaats te krijgen is het nodig de kruising voor de brug af te sluiten. Het inhijsen van een brugdek is een bijzondere operatie omdat het stalen brugdek heel zwaar is en in één keer wordt geplaatst. Het is belangrijk dat, dat veilig gebeurt. Fietsers en voetgangers kunnen langs de werkzaamheden, de kruising Huygendijk(N508)/ Dorpsstraat oversteken. Houd wel rekening met een korte verkeersstop tijdens het inhijsmoment. De tijdelijke voetgangersbrug over de Ringvaart van de Heerhugowaard blijft bereikbaar.

Omleidingsroute

Het gemotoriseerd verkeer volgt de omleidingsroute via de Jan Glijnisweg, Rustenburgerweg naar de Noordervaart (N243) in Stompetoren. Het doorgaand verkeer wordt vanaf de Oosttangent in Heerhugowaard al omgeleid naar de Rustenburgerweg.

Voortgang en vooruitblik werkzaamheden

In opdracht van de provincie Noord-Holland voert gebiedsaannemer BAM/Krinkels/Equans het groot onderhoud aan de hefbrug Oterleek uit. De brug krijgt een nieuw brugdek van staal. De heftorens zijn gerenoveerd en de trappen ervan afgehaald, om te voorkomen dat zwemmers er af springen. Het oude brugdek is verwijderd. De houten damwand van de oever tussen de parkeerhaven en de hefbrug is vervangen door een betonnen damwand. De betonnen delen waar het brugdek op ligt (de landhoofden) bleken na het verwijderen van het brugdek in slechtere staat dan vooraf gedacht. Deze extra betonreparaties heeft de aannemer zoveel mogelijk weten in te passen in de huidige planning en rondt deze af voordat zij het nieuwe brugdek plaatsen. Het plan is om vervolgens de leuningen van de brug te verhogen en eind april te gaan asfalteren. Hiervoor is het nogmaals nodig de kruising Huygendijk/Dorpsstraat af te sluiten.

Door de extra werkzaamheden is de exacte datum waarop de hefbrug Oterleek weer open gaat voor verkeer nog niet zeker. Oorspronkelijke planning was eind april de brug open en alle werkzaamheden eind mei klaar. De vraag is of de brug eind april open kan of dat het begin mei wordt. Zodra de datum bekend is informeert de provincie de omgeving.

Meer informatie

Met vragen of klachten kunnen omwonende en geïnteresseerden contact opnemen met het Servicepunt van de provincie, via telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis) of per e-mail: servicepunt@noord-holland.nl. Op de hoogte blijven van de werkzaamheden? Kijk op www.noord-holland.nl/oterleek of volg de regionale Facebookpagina (@AlkmaarNH).