HEERHUGOWAARD - Je weet wel dat je duurzamere keuzes kunt maken en je wilt ook wel, maar waar begin je? Veel mensen worstelen met vragen als: wat kan ik nu doen en wat is nu duurzaam? In de gemeente Dijk & Waard zijn tal van mensen die op verschillende vlakken al flink wat groene ervaring hebben. Op 21 september brengen we een aantal van deze initiatieven samen tijdens een Inspiratiemiddag Duurzaam Doen in de Bibliotheek in Heerhugowaard. De inspiratiemiddag start om 14.00 uur.

Op de duurzame markt vind je genoeg inspiratie over het duurzaam inrichten van je huis, (zwerf)afval verminderen, lokale en natuur inclusief geteelde producten, energie besparen en spullen repareren. Bij de kraampjes kun je in gesprek gaan en helpen de enthousiaste deelnemers jou graag op weg met het maken van duurzame keuzes.

Tijdens de middag kun je ook deelnemen aan vier verschillende presentaties. Deze onderwerpen aan bod:

14.15 uur – Pluktuin van Geesje: natuur inclusieve landbouw vlakbij het Geestmerambacht – Sarai de Haan
14.45 uur – Zwerfafval: over het probleem en het opruimen – Langedijk4GlobalGoals
15.15 uur – Je afval verminderen – Petra van Kleef van de Groene Helden Academie
15.45 uur – Manieren om je energie- en gasverbruik te verlagen – Piet Glas, Energiecoach
Ook op de markt doe je genoeg inspiratie op:

Zero waste: waar begin je?
Petra van Kleef, Klimaatburgemeester van Dijk & Waard laat zien hoe zij verpakkingsvrij boodschappen doet. Ook kun je bij haar met allerhande vragen terecht over het verduurzamen van je leefstijl met je gezin.

Duurzame materialen voor het interieur
Duurzame interieurstylist Iris van Asselt laat je duurzame materialen zien, voelen en ruiken. Ook Iris is Klimaatburgemeester van Dijk & Waard.

Laat ter plekke je kapotte apparaten of kleding repareren
Het Repair Café Heerhugowaard maakt wat stuk is weer heel. Neem dus jouw kapotte apparaat mee of een kledingstuk. Ga samen met de experts aan de slag om het ter plekke te repareren.

Langedijk4GlobalGoals
Deze stichting doet veel op het vlak van de Sustainable Development Goals. Zij vertellen je graag over wat zij als stichting doen én wat jij kunt doen.

Tips van een energiecoach
Krijg ter plekke tips van een energiecoach om energie en gas te besparen in je huis of maak een afspraak. Wie weet word je zelf wel enthousiast om ook energiecoach te worden.

Na deze middag ga jij met nieuwe inspiratie en concrete handvatten die je gelijk kunt toepassen naar huis. Naast kennis opdoen is het ook nog eens leuk om te ontdekken welke initiatieven er al zijn in onze gemeente en kom je in contact met andere inwoners. De middag is van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek Heerhugowaard (begane grond). Aanmelden is niet nodig, je kunt gewoon binnen lopen.